Συναγερμός έχει σημάνει στην Πολωνία, καθώς αναφορές από τοπικά Μέσα κάνουν λόγο για πτώση δύο ρωσικών πυραύλων στο χωριό Przewodów, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Εξετάζουμε τις αναφορές και συντονιζόμαστε στενά με τη σύμμαχό μας Πολωνία», αναφέρει αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ερωτηθείς σχετικά με τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας.

Επίσης, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας και άμυνας (22:00 ώρα Ελλάδος), ανέφερε στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μίλερ.

Ο Μίλερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η επιτροπή συγκλήθηκε λόγω της «κατάστασης κρίσης», προσθέτοντας ότι οι σχετικές πληροφορίες θα παρουσιαστούν αργότερα στο κοινό. Κάλεσε τα μέσα ενημέρωσης να μην δημοσιεύσουν στο μεταξύ «μη επαληθευμένες πληροφορίες».

Σημειώνεται ότι σήμερα (15/11) η Ρωσία έχει κάνει μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων κατά της Ουκρανίας.

Διαψεύδει η Μόσχα – Τι λέει η πλευρά των ΗΠΑ

Σύμφωνα με το Reuters η πλευρά της Ρωσίας αναφέρει πως τα όσα αναφέρονται στα πολωνικά ΜΜΕ σχετικά με τους ρωσικούς πυραύλους είναι σκόπιμη πρόκληση, με στόχο την κλιμάκωση της κατάστασης και ξεκαθάριζαν πως δεν έχουν πέσει ρωσικά πυρά σε καμία περίπτωση ενάντια σε στόχους κοντά στα σύνορα.

Το πρακτορείο ειδήσεων AP αναφέρει ότι ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ (ο οποίος κράτησε την ανωνυμία του) είπε ότι οι πύραυλοι ήταν ρωσικής προέλευσης.

Παράλληλα, όμως, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ, σε συνέντευξη Τύπου είπε: «Γνωρίζουμε τα δημοσιεύματα του Τύπου που υποστηρίζουν ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία εντός της Πολωνίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι δεν έχουμε καμία πληροφορία αυτή τη στιγμή για να επιβεβαιώσουμε αυτές τις αναφορές και το εξετάζουμε περαιτέρω».

Ταυτόχρονα ο Λευκός Οίκος λέει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αναφορές που προέρχονται από την Πολωνία και συνεργάζεται με την πολωνική κυβέρνηση για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «απίστευτα ανησυχητικές» τις αναφορές που φτάνουν από την Πολωνία. Ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, συμπλήρωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αποσαφηνίσει τι ακριβώς συνέβη προτού εξετάσει τις επόμενες ενέργειές της.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρίσκεται σε επαφές με τα υπουργεία Εξωτερικών συμμαχικών χωρών και συνεργάζεται στενά με την πολωνική κυβέρνηση, είπε ο Πατέλ σε συνέντευξη Τύπου.

Για την ώρα όλες οι πλευρές θέλουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, ενώ λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης (η Πολωνία είναι χώρα του ΝΑΤΟ και μία επίθεση στο έδαφός της από τη Ρωσία θα μπορούσε να προκαλέσει την επίκληση του Άρθρου 5 της Συμμαχίας για την υποχρέωση βοήθειας σε μέλος που δέχεται επίθεση), δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση από αξιωματούχο της χώρας.

Ένα από τα πιθανά σενάρια είναι οι δύο ρουκέτες να έπεσαν καταλάθος στο πολωνικό έδαφος και στόχος να ήταν η ουκρανική πόλη Λβιβ.

Στον χάρτη φαίνεται το σημείο (πινέζα) όπου έπεσαν οι πύραυλοι, εντός του πολωνικού εδάφους

«Σημαντική κλιμάκωση», λέει ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Πολωνία, έδαφος (χώρας μέλους) του ΝΑΤΟ, ενέργεια που συνιστά «σημαντική κλιμάκωση» της σύγκρουσης.

«Ρωσικοί πύραυλοι πλήττουν την Πολωνία», δήλωσε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με το κείμενο που συνοδεύει τη βραδινή βιντεοσκοπημένη ομιλία του. Δεν έδωσε αποδεικτικά στοιχεία για τα πλήγματα αυτά.

Έχουμε προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό ότι οι ρωσικές ενέργειες δεν περιορίζονται στην Ουκρανία, τόνισε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα υποστηρίζει πάντα την Πολωνία.

«Όσο περισσότερο η Ρωσία αισθάνεται την ατιμωρησία, τόσο περισσότερες απειλές θα υπάρχουν για όποιον βρίσκεται εντός της εμβέλειας των ρωσικών πυραύλων. Να εκτοξεύονται πύραυλοι σε έδαφος (χώρας μέλους) του ΝΑΤΟ! Αυτή είναι μια ρωσική πυραυλική επίθεση στη συλλογική ασφάλεια! Είναι μια πολύ σημαντική κλιμάκωση. Πρέπει να αναληφθεί δράση», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Сьогодні Росія здійснила черговий масований ракетний удар. Загалом 90 ракет. Уражені енергосистема, підприємства, житлові будинки. Сьогодні сталося й те, про що ми давно попереджали. Терор не обмежується нашими державними кордонами. Російські ракети вдарили по Польщі, по території нашої дружньої країни.Скільки разів Україна говорила про те, що нашою країною держава-терорист не обмежиться? Польща, держави Балтії… Це питання часу, коли б російський терор пішов далі.Треба поставити терориста на місце! Що довше Росія відчуває безкарність, то більше буде загроз для всіх, до кого можуть дістати російські ракети.Бити ракетами по території НАТО… Це російський ракетний удар по колективній безпеці! Це дуже суттєва ескалація. Треба діяти.І я хочу зараз сказати всім нашим польським братам і сестрам:. Україна завжди вас підтримає! Вільних людей терор не зламає! Перемога можлива, коли немає страху! У нас із вами – немає.Росія протиставляє себе світу. Росія програє на полі бою. Росія тероризує і нас, і всіх, до кого може дотягнутися.Зробимо все, щоб її зупинити!

Posted by Володимир Зеленський on Tuesday, November 15, 2022

Μπέρμποκ: «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση με την Πολωνία και το ΝΑΤΟ»

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και βρισκόμαστε σε επαφή με τους πολωνούς φίλους μας και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, αναφερόμενη στο αποψινό περιστατικό επί πολωνικού εδάφους και στον θάνατο δύο ανθρώπων. «Η σκέψη μου είναι στην Πολωνία, τον στενό σύμμαχο και γείτονά μας», έγραψε η υπουργός στο Twitter στην αγγλική και στην πολωνική γλώσσα.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter: «Σοκαρισμένος από την είδηση ότι ένας πύραυλος ή άλλο πυρομαχικό σκότωσε ανθρώπους σε πολωνικό έδαφος. Τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες. Στεκόμαστε στο πλευρό της Πολωνίας. Βρίσκομαι σε επαφή με τις πολωνικές αρχές, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άλλους συμμάχους».

Η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας για το συμβάν που χαρακτήρισε πολύ ανησυχητικό. Πιο συγκεκριμένα με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει: «Παρακολουθούμε στενά τις πολύ ανησυχητικές εξελίξεις στην Πολωνία μετά την πυραυλική επίθεση στο έδαφός της. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην πολωνική κυβέρνηση και στον λαό. Είμαστε πλήρως αλληλέγγυοι με την Πολωνία, εταίρο μας στην ΕΕ και σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ».

Η κυβέρνηση της Πολωνίας εξετάζει την ενεργοποίηση του άρθρου 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ – Σε αυξημένη ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας

Η κυβέρνηση της Πολωνίας εξετάζει το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό διαβούλευσης του ΝΑΤΟ, επικαλούμενη το άρθρο 4 της συνθήκης.

Όταν ένα κράτος μέλος της Συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται μπορεί να ζητήσει από τους εταίρους του να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για να εξεταστεί η σοβαρότητα της απειλής και το πώς αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα.

Ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιοτρ Μίλερ δήλωσε ότι εξετάζεται κατά πόσο είναι αναγκαίο ένα αίτημα της Βαρσοβίας για διαβουλεύσεις με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, βάσει του μηχανισμού που προβλέπει το άρθρο 4, στον απόηχο της φονικής έκρηξης σε χωριό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι τμήμα των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Στο μεταξύ, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters θεωρεί δεδομένο πως η Πολωνία θα κάνει χρήση του δικαιώματος που της δίνει το άρθρο. Μάλιστα, υποστήριξε, επικαλούμενο δύο υψηλά ιστάμενους Ευρωπαίους αξιωματούχους πως οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν σήμερα (16/11).

Πολωνία: «Ρωσικής κατασκευής» οι πύραυλοι που προκάλεσαν την έκρηξη

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας υποστήριξε πως «πύραυλος ρωσικής κατασκευής» ευθύνεται για το θάνατο δύο ανθρώπων στο χωριό Πρζέβοντοβ στα ανατολικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, το απόγευμα της Τρίτης (15/11).

Ο εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών, Λούκας Γιάσινα, τόνισε σε ανακοίνωσή του: «Στις 15 Νοεμβρίου 2022, όλη η ουκρανική επικράτεια και καίριες υποδομές της Ουκρανίας δέχθηκαν ισχυρά πυρά από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας για πολλές ώρες. Στις 15:40 (σ.σ. τοπική ώρα), στο χωριό Πρζέβοντοβ ένας ρωσικής κατασκευής πύραυλος έπεσε σκοτώνοντας δύο πολίτες της Δημοκρατίας της Πολωνίας».

Στο μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας κάλεσε τον πρέσβη της Ρωσίας στη χώρα προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό στο Πρζέβοντοβ. Σε ανακοίνωσή που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της πολωνικής κυβέρνησης, εκπρόσωπος ανέφερε: «Ο υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών απαιτώντας άμεσες και λεπτομερείς εξηγήσεις».

Έκτακτη σύγκληση των πρεσβευτών του NATO

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, θα προεδρεύσει σήμερα σε «έκτακτη συνεδρίαση» των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών της ατλαντικής συμμαχίας η οποία θα είναι αφιερωμένη στις φονικές εκρήξεις στην Πολωνία.

«Ο Γενικός Γραμματέας θα προεδρεύσει αύριο (σ.σ. σήμερα) στην κατεπείγουσα συνεδρίαση των πρεσβευτών του NATO για να συζητηθεί αυτό το τραγικό συμβάν», δήλωσε η εκπρόσωπος Οάνα Λουγκέσκου.

Παράλληλα, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ στέκει ισχυρό» αναφερόμενη στο συμβάν στην ανατολική Πολωνία. Πρόσθεσε ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε στενή επαφή με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ. Εξέφρασε παράλληλα τη συμπαράστασή της προς τους συγγενείς των θυμάτων. «Η σκέψη μου απόψε είναι στους φίλους και συμμάχους μας Πολωνούς», ανέφερε η υπουργός Άμυνας μέσω Twitter.