Η Κίνα υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρηνική επίλυση της “κρίσης” στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι επείγουσα προτεραιότητα είναι να διευκολυνθούν οι συνομιλίες για την ειρήνη.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Γουάνγκ είπε ότι η θεμελιώδης λύση είναι να αντιμετωπιστούν οι “νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των μερών και η οικοδόμηση μιας ισορροπημένης, αποτελεσματικής και βιώσιμης αρχιτεκτονικής ασφάλειας”.

Ο Γουάνγκ δήλωσε επίσης ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να εργάζεται για την “ειρηνική επανένωση” με την Ταϊβάν και ότι θα πρέπει να καταπολεμήσει τις “αυτονομιστικές δραστηριότητες ανεξαρτησίας”, ενώ θα λάβει δυναμικά μέτρα για να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση.

“Μόνο με την αποφασιστική πρόληψη των αυτονομιστικών δραστηριοτήτων μπορούμε να σφυρηλατήσουμε ένα πραγματικό θεμέλιο για την ειρηνική επανένωση. Μόνο όταν η Κίνα επανενωθεί πλήρως, μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη στο στενά της Ταϊβάν”, δήλωσε.

Ο στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας, η Κίνα, έχει κρατήσει σταθερά στάση αναμονής, επικρίνοντας τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά αποφεύγοντας να υποστηρίξει ή να συνδράμει στην “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”.

Σε μια δήλωση-έκπληξη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είχε ανησυχίες για την κατάσταση στην Ουκρανία.