Ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης Ενέρχονταρ, που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, στην περιφέρεια της Ζαπορίζια κατήγγειλε πως οι εισβολείς απαγάγουν και σε ορισμένες περιπτώσεις βασανίζουν και κακοποιούν τα θύματά τους.

«Ρώσοι στρατιωτικοί απαγάγουν μαζικά ανθρώπους στο Ενέρχονταρ», υποστήριξε ο Ντμίτρο Ορλόφ και συνέχισε: «Η κατάσταση με τις απαγωγές κατοίκων και εργαζομένων στον πυρηνικό σταθμό (της Ζαπορίζια) γίνεται καταστροφική».

Από τη μεριά του, ο Πάβλο Κιριλένκο, περιφερειάρχης του Ντονέτσκ, ανακοίνωσε τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων από ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή.

«Οι Ρώσοι σκότωσαν τέσσερα άτομα και τραυμάτισαν άλλα πέντε», υποστήριξε. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του οι απώλειες προκλήθηκαν έπειτα από χτυπήματα των ρωσικών δυνάμεων στις κοινότητες Πρεχίστιβκα, Κρασνοχόριβκα και Ζάλιζνε.

Στο νυχτερινό του διάγγελμα, πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπογράμμισε πως σε όλη την περιοχή του Ντονμπάς, οι Ρώσοι έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους τόσο από τον αέρα όσο και με το πυροβολικό τους.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών υποστήριξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τις πόλεις Λισίτσανσκ και Σεβεροντονέτσκ κινδυνεύουν να περικυκλωθούν, έπειτα από πολλές εβδομάδες μαχών.

Ο αντισυνταγματάρχης Αντρέι Μαρότσκο είπε επίσης στη ρωσική τηλεόραση ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη περικυκλωθεί στα χωριά Χίρσκε και Ζολότε, μετά την κατάληψη της γειτονικής κοινότητας Τοσκίφκα.

Όλα αυτά τα χωριά απέχουν μερικά χιλιόμετρα από το Σεβεροντονέτσκ και το Λισίτσανσκ, δυο πόλεις που έχουν καταστραφεί από τους συνεχείς βομβαρδισμούς του ρωσικού πυροβολικού.

«Πολύ σύντομα, οι ομάδες (των Ουκρανών) στο Λισίτσανσκ και το Σεβεροντονέτσκ θα περικυκλωθούν», είπε ο Μαρότσκο. Στο Ζολότε και το Χίρσκε «έχουν περικυκλωθεί πλήρως», συνέχισε, υποστηρίζοντας επίσης ότι «εξοντώθηκε μια ομάδα ξένων μισθοφόρων».

«Οι νίκες και οι επιτυχίες είναι κολοσσιαίες. Τις δύο τελευταίες ημέρες έγινε τεράστια δουλειά», θριαμβολόγησε ο αυτονομιστής στρατιωτικός.

Ο θύλακας αντίστασης γύρω από το Λισίτσανσκ και το Σεβεροντονέτσκ είναι ο μοναδικός που δεν έχουν καταλάβει ακόμη οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή του Λουχάνσκ.