Ο Εμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Μαζί με την πλειοψηφία, χάνουν και τον έλεγχο της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων που ήθελε να προωθήσει ο γάλλος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του τηλεοπτικού σταθμού BFM η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη θα λάβει από 210 ως 230 έδρες, ενώ αρκετά μεγαλύτερος φαίνεται να είναι, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, ο αριθμός των εδρών της αριστερής συμμαχίας του Ζαν-Λυκ Μελανσόν που θα κινηθεί ανάμεσα στις 170 και τις 190 έδρες.

Από 80 ως 95 έδρες εμφανίζεται να κερδίζει το κόμμα της Λεπέν, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θα κυμανθούν ανάμεσα στις 58 και τις 65 έδρες. Επίσης 20 με 25 βουλευτές εντάσσονται στους ανεξάρτητους.

Μπορεί το στρατόπεδο «Μαζί» (“Ensemble”) του Μακρόν να παραμένει το μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο, αλλά υπέστη σημαντικές απώλειες – για «συντριπτική ήττα» και «σεισμό» έκαναν λόγο γαλλικά ΜΜΕ, ενώ πολιτικοί αναλυτές χαρακτήρισαν «σοβαρή αποτυχία» το αποτέλεσμα για την ομάδα Μακρόν, που έχασε δεκάδες έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία σε αντίθεση με τη σαρωτική νίκη της το 2017.

Αλλά το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα της βραδιάς κατέγραψε με ιστορικό ρεκόρ ο ακροδεξιός «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν με 85 έδρες, κάτι που θα του επιτρέψει να καταθέτει προτάσεις μομφής (απαιτούνται οι υπογραφές 56 βουλευτών).

Μελανσόν: Πετύχαμε τον πολιτικό μας στόχο να μην έχει πλειοψηφία ο Μακρόν

Για μία «εντελώς απροσδόκητη και πρωτόγνωρη κατάσταση» έκανε λόγο ο Ζαν Λικ Μελανσόν ο οποίος είναι πλέον και επίσημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Γαλλία.

«Η ήττα του προεδρικού κόμματος είναι ολοκληρωτική και δεν υπάρχει πλειοψηφία», τόνισε. Όπως είπε: «Πετύχαμε τον πολιτικό μας στόχο».

Επιφυλάχθηκε μέχρι τα τελικά αποτελέσματα για να αναλύσει εις βάθος τη νέα ισορροπία δυνάμεων.

Ο Μελανσόν κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα συνεννόησης με την προεδρική πλειοψηφία, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν έχουμε τις ίδιες αξίες». Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της παράταξης της Αριστεράς και δήλωσε ότι θα παραμείνει ενεργός πολιτικά και «στην πρώτη γραμμή».

Για πρώτη φορά από το 1986 η ακροδεξιά θα έχει κοινοβουλευτική ομάδα

Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν καταλαμβάνει 85 έδρες (89 στην πρώτη εκτίμηση) από τις 8 έδρες που κατέλαβε πριν από πέντε χρόνια. Όπως αναφέρει η Le Monde, μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια της Πέμπτης Δημοκρατίας η ακροδεξιά ξεπέρασε το όριο για το σχηματισμό ομάδας στην Εθνοσυνέλευση (15 βουλευτές), το οποίο επιτρέπει ορισμένους κοινοβουλευτικούς πόρους και προνόμια.

Η μόνη φορά που συνέβη αυτό ήταν το 1986, όταν ο πατέρας της Λεπέν, ο Ζαν-Μαρίν Λεπέν, ηγήθηκε μιας ομάδας βουλευτών του Εθνικού Μετώπου για δύο χρόνια.

Μαρίν Λεπέν: Πετύχαμε τους στόχους μας: να καταστήσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρο της μειοψηφίας, χωρίς έλεγχο της εξουσίας

Η Λεπέν, στη σύντομη δήλωσή της, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της σε όσους, όπως είπε, «μας εμπιστεύτηκαν και μας επιτρέπουν να πετύχουμε τους τρεις στόχους μας».

Στη συνέχεια εξήγησε: «Να έχει μειοψηφία ο Μακρόν, να ακολουθήσουμε την πολιτική μας ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και να αποκαταστήσουμε την ισχύ του έθνους μας. Είμαστε μία ομάδα, που θα κινηθεί ενάντια στην άκρα Αριστερά και την παράταξη του Μακρόν.

Θα σεβόμαστε τους θεσμούς, μόνη μας πυξίδα το συμφέρον της πατρίδας και του γαλλικού λαού».

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι η γαλλική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. «Προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά», είπε η Ολιβιά Γκρεγκουάρ.

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε ότι η κυβέρνησή της θα «πιάσει δουλειά» από αύριο Δευτέρα με σκοπό να προσεγγίσει πιθανούς εταίρους ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να διασφαλίσει τη σταθερότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. «Έχω εμπιστοσύνη σε όλους εμάς και στο αίσθημα ευθύνης μας», είπε η Μπορν. «Θέλουμε να συνεχίσουμε να σας προστατεύουμε και να διασφαλίζουμε την ασφάλειά σας», είπε απευθυνόμενη στους ψηοφόρους.

Το πρόβλημα σε αυτό πάντως είναι πως ο Κριστιάν Ζακόμπ ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, εν΄λος μετροπαθούς κόμματος που θα μπορούσε να απευθυνθεί ο Μακρόν δήλωσε ότι το κόμμα του θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.

Μπρούνο Λεμέρ: Δημοκρατικό σοκ το εκλογικό αποτέλεσμα

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 ότι τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών αποτελούν ένα «δημοκρατικό σοκ», όμως ο ίδιος θεωρεί αβάσιμο τον φόβο ότι η χώρα θα μείνει ακυβέρνητη.

Τα πρώτα αποτελέσματα, που δίνουν στην προεδρική παράταξη μόνο σχετική πλειοψηφία, δεν καθιστούν ακυβέρνητη τη Γαλλία όμως «η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη» τόνισε.

Ο Λεμέρ παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε «να τα πάει καλύτερα» σε ό,τι αφορά την προστασία της αγοραστικής δύναμης και τόνισε ότι «τώρα θα πρέπει να ενεργήσει γρηγορότερα».

Όλα θα εξαρτηθούν από «το αίσθημα ευθύνης» των άλλων πολιτικών παρατάξεων, υποστήριξε ο υπουργός, καλώντας όλους όσους αυτοχαρακτηρίζονται φιλοευρωπαίοι και ανησυχούν για την προστασία του περιβάλλοντος να βοηθήσουν την κυβέρνηση. Τα θέματα της ασφάλειας, της Ευρώπης και της κλιματικής αλλαγής θα καθορίσουν ποιους θα προσεγγίσει η προεδρική παράταξη για να σχηματίσει πλειοψηφία, εξήγησε

Το ενδεχόμενο να συνεχίσει ο Μακρόν με κυβέρνηση μειοψηφίας δεν αποκλείεται, ωστόσο τα περιθώρια κινήσεων για τον Γάλλο πρόεδρο θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα με βάση τα σημερινά εκλογικά αποτελέσματα.