Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η ύφεση «δεν είναι αναπόφευκτη» και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μπορούν να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αποσπάσματα της συνέντευξης που παραχώρησε ο ηγέτης των ΗΠΑ στο Associated Press.

«Κατ’ αρχάς, δεν είναι αναπόφευκτη», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αναφερόμενος στην πιθανότητα ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, συμπληρώνοντας: «Κατά δεύτερον, είμαστε σε ισχυρότερη θέση από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο να καταπολεμήσουμε αυτόν τον πληθωρισμό».

Ο Μπάιντεν επέρριψε ευθύνες στον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ για την «κακή οικονομική κατάσταση» που παρέλαβε, ενώ χαρακτήρισε «παράξενο» το επιχείρημα των Ρεπουμπλικανών πως για τα οικονομικά προβλήματα στις ΗΠΑ ευθύνονται τα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση Μπάιντεν για να μειωθεί ο αντίκτυπος που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Την Τετάρτη (15/6), η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της από το 1994, εν μέσω προβλέψεων για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Επιπλέον, ο Μπάιντεν στάθηκε και σ’ άλλο ένα ζήτημα, αυτό της ψυχικής υγείας των πολιτών της χώρας του. Μιλώντας για την αίσθηση που έχει για την κατάσταση των Αμερικανών, τόνισε: «Ο κόσμος είναι στα κάτω του, στα πολύ κάτω του» και συνέχισε: «Η ανάγκη για ψυχική και νοητική υγεία στην Αμερική έχει “εκτοξευθεί” γιατί ο λαός είδε όλα τα του σχέδια να ανατρέπονται. Όλα όσα υπολόγιζαν ανατράπηκαν. Όλα αυτά, όμως, είναι συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού».

Επίσης υπεραμύνθηκε και της στάσης του στον πόλεμο της Ουκρανίας, λέγοντας: «Είμαι ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Δεν αστειεύομαι. Δεν αστειεύομαι. Οπότε τί θα γινόταν; Τί θα γινόταν αν η ισχυρότερη δύναμη στο ΝΑΤΟ, την οργανωτική δομή που όλοι μαζί “χτίσαμε” αποφάσιζε να μείνει αμέτοχη μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα;», αναρωτήθηκε.