Στην καταγγελία ότι η Τουρκία συγκαταλέγεται στις χώρες που αγοράζουν σιτηρά που η Ρωσία έχει κλέψει από την Ουκρανία προχώρησε σήμερα ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Άγκυρα.

Ο πρεσβευτής Βασίλ Μπόντναρ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ζήτησε την συνδρομή των τουρκικών αρχών και της Interpol στην έρευνα σχετικά με το ποιοι ενέχονται στην διέλευση των φορτίων σιτηρών από τα τουρκικά ύδατα, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σημειώνεται πως η παγκόσμια επισιτιστική κρίση βρέθηκε στο επίκεντρο πρόσφατου νυχτερινού διαγγέλματος του προέδρου της ΟυκρανίαςΒολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος προειδοποίησε πως για το ενδεχόμενο λιμού σε όλο τον κόσμο ευθύνεται η Ρωσία που έχει «μπλοκάρει» την εξαγωγή 22 τόνων σιτηρών.

«Τώρα, επειδή η Ρωσία έχει αποκλείσει τα λιμάνια μας στον Εύξεινο Πόντο και έχει καταλάβει το δικό μας μέρος στην Αζοφική Θάλασσα δεν μπορούμε να εξάγουμε 22 τόνους σιτηρών που βρίσκονται ήδη στις αποθήκες της χώρας μας», είπε ο Ζελένσκι και συνέχισε: «Αυτή είναι η ποσότητα που θα έπρεπε να φτάσει σε ξένες αγορές και το μπλόκο της Ρωσίας αποσταθεροποιεί την κατάσταση σε παγκόσμια κλίμακα. Ως αποτέλεσμα το φαγητό γίνεται ολοένα και πιο ακριβό σε διάφορες χώρες. Επιπλέον, υπάρχει η απειλή λιμού στην Αφρική, στην Ασία και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες».