Στο Όστιν του Τέξας, οι αρχές προσπαθούν να διαλευκάνουν την υπόθεση δολοφονίας της Άνα Μοράια Γουίλσον, μιας ποδηλάτισσας και καταζητούν την Κέιτλιν Μαρί Άρμστρονγκ, κτηματομεσίτη και δασκάλα γιόγκα που πλέον είναι φυγάς. Ξετυλίγοντας το κουβάρι οι αστυνομικοί άρχισαν να εκτιμούν πως επρόκειτο για έγκλημα πάθους.

Αυτό γιατί στο παρελθόν η 25χρονη Άνα Μοράια Γουίλσον είχε σχέση με τον σύντροφο της Κέιτλιν Μαρί Άρμστρονγκ. Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο πατέρας της Άρμστρονγκ ανέφερε πως δεν έχει την κόρη του ικανή να διαπράξει τέτοιο έγκλημα.

Το βράδυ της δολοφονίας της στις 11 Μαΐου, η Γουίλσον έμενε στο σπίτι μιάς φίλης της στο Όστιν και προετοιμαζόταν για έναν αγώνα, σύμφωνα με μια ένορκη κατάθεση. Η τοπική αστυνομία έφτασε στο σπίτι λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ και την βρήκε πυροβολημένη. Επιτόπου διαπιστώθηκε και ο θάνατός της.

Το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας δείχνει ένα όχημα παρόμοιο με αυτό της Άρμστρονγκ κοντά στον τόπο του εγκλήματος, σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση. Ωστόσο, αυτό δεν απέτρεψε τις αρχές από το να εξαπολύσουν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό της Άρμστρονγκ, η οποία έχει εξαφανιστεί έπειτα από την δολοφονία της Γουίλσον. Οι αστυνομικές αρχές καλούν το κοινό να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το πού βρίσκεται.

Νεκρή πριν από τον μεγάλο αγώνα

Η Γουίλσον ήταν ανερχόμενο αστέρι στο νέο αγώνισμα της ποδηλασίας που ονομάζεται gravel racing και είναι κάτι ανάμεσα στο cyclo cross και το mountain bike.

Είχε ταξιδέψει στο Τέξας για να αγωνιστεί στον αγώνα Gravel Locos στο Χίκο, περίπου δυόμισι ώρες βόρεια του Οστιν, όπου έμενε με μια φίλη της.

Το απόγευμα της 11ης Μαΐου, πήγε για κολύμπι με το συναθλητή της 35χρονο ποδηλάτη Κόλιν Στρίκλαντ, μια λεπτομέρεια που επιβεβαίωσε αργότερα ο Στρίκλαντ στην αστυνομία. Οι ανακριτές διαπίστωσαν ότι η Γουίλσον είχε προηγουμένως μια ρομαντική σχέση με τον συγκεκριμένο άνδρα σε διάστημα κατά το οποίο εκείνος και η Αρμστρονγκ είχαν χωρίσει.

Ο Στρίκλαντ είπε στους ανακριτές πως αφού κολύμπησαν, αυτός και η Γουίλσον δείπνησαν και στη συνέχεια την άφησε στο σπίτι της φίλης της. Οι αρχές αργότερα ταυτοποίησαν την Άρμστρονγκ, η οποία συνδέονταν και ζούσε με τον Στρίκλαντ, ως την κύρια ύποπτο για τον θάνατο της Ουίλσον.

Αφού πέρασαν 24 ώρες από την δολοφονία της Γουίλσον, οι αστυνομικοί συνέλαβαν την Aρμστρονγκ με ένταλμα προσωρινής κράτησης και την ανέκριναν. Ωστόσο, το ένταλμα δεν ήταν έγκυρο και η Άρμστρονγκ ήταν ελεύθερη να φύγει, αναφέρει η ένορκη κατάθεση.

Η Άρμστρονγκ ζήτησε να τερματιστεί η ανάκριση και έφυγε ενώ προηγουμένως οι ντετέκτιβ είχαν άρχισει να την «στριμώχνουν» σχετικά με το βίντεο από την κάμερα ασφαλείας, στο οποίο φαινόταν να τοποθετεί το αυτοκίνητό της κοντά στη σκηνή των πυροβολισμών.

Ο Στρίκλαντ είπε στους ανακριτές ότι δεν έχει μιλήσει με την Aρμστρονγκ από τις 13 Μαΐου, σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση, και ένας ντετέκτιβ διαπίστωσε ότι είχε διαγράψει τον λογαριασμό της στο Instagram τις ημέρες μετά τη δολοφονία.

Τι αποκαλύπτουν βίντεο και βαλλιστικά στοιχεία

Τα πλάνα από το βίντεο που ήρθαν στην κατοχή των υπηρεσιών επιβολής του νόμου επέτρεψαν στους αστυνομικούς να συνενώσουν μια σειρά γεγονότων τα οποία οδήγησαν στον θάνατο της Γουίλσον, αναφέρει η ένορκη κατάθεση.

«Το βίντεο δείχνει τον Στρίκλαντ να φεύγει από την περιοχή μετά την αποβίβαση της Γουίλσον και δείχνει το όχημα της Άρμστρονγκ να φτάνει στην κατοικία όπου διέμενε η Γουίλσον», αναφέρει η ένορκη κατάθεση.

Η φίλη με την οποία έμενε η Γουίλσον είχε δώσει στην ποδηλάτισσα έναν μοναδικό κωδικό για να ξεκλειδώνει την πόρτα του σπιτιού. Οι ερευνητές λένε ότι ο προσωπικός κωδικός της Ουϊλσον χρησιμοποιήθηκε για το ξεκλείδωμα της πόρτας στις 8:36 μ.μ. Ένα λεπτό αργότερα, λέει η ένορκη κατάθεση, το αυτοκινήτο της Άρμστρονγκ «φαίνεται να σταματάει» στην κατοικία.

Ο Στρίκλαντ είπε στους ερευνητές ότι αγόρασε ένα όπλο για την Άρμστρονγκ μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, το οποίο οι αστυνομικοί πήραν με ένταλμα έρευνας, αναφέρει η ένορκη κατάθεση.

Η σύγκριση ενός φυσιγγίου δοκιμαστικής βολής από το όπλο, και οι κάλυκες που βρέθηκαν δίπλα στο σώμα της Ουϊλσον, έδειξε «σημαντική» πιθανότητα «να είναι από το ίδιο πυροβόλο όπλο».

Η αστυνομία του Όστιν εξέδωσε ένταλμα σύλληψης της Άρμστρονγκ στις 17 Μαΐου.

Η προηγούμενη σχέση της Ουϊλσον με τον φίλο της υπόπτου

Ο Στρίκλαντ είπε στους ανακριτές ότι αυτός και η Άρμστρονγκ έβγαιναν για τρία χρόνια, αλλά χώρισαν για λίγο τον Οκτώβριο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είπε ο Στρίκλαντ, είχε μια ρομαντική σχέση με την Γουίλσον πριν αυτός και η Αρμστρονγκ τελικά ξαναβρεθούν μαζί.

Ο Στρίκλαντ είπε ότι συνέχισε να επικοινωνεί με την άτυχη ποδηλάτισσα και παραδέχτηκε ότι πήρε μέτρα για να κρύψει τις συνομιλίες τους από την Άρμστρονγκ αλλάζοντας το όνομα της Γουίλσον στο τηλέφωνό του και διαγράφοντας κείμενα, αναφέρει η ένορκη κατάθεση.

Αφού η Άρμστρονγκ και ο Στρίκλαντ άρχισαν να βγαίνουν ξανά, η Άρμστρονγκ επικοινώνησε με την Γουίλσον πολλές φορές και σε μια περίπτωση της είπε να «μείνει μακριά» από τον Στρίκλαντ, είπε ένας από τους φίλους της Γουίλσον στους ανακριτές.

Σε δήλωση του σε εφημερίδα του Όστιν ο Στρίκλαντ είπε ότι αυτός και η Γουίλσον είχαν μια «σύντομη ρομαντική σχέση» ενώ ο ίδιος και η Αρμστρονγκ ήταν χωρισμένοι και είπε ότι η σχέση του με την Ουϊλσον μετά από αυτό ήταν «μόνο πλατωνική και επαγγελματική».

«Η Μοράϊα και εγώ ήμασταν και οι δύο ηγέτες σε αυτό το μοναχικό, εξειδικευμένο άθλημα της ποδηλασίας, τη θαύμαζα πολύ και τη θεωρούσα στενή φίλη», είπε στη δήλωση. «Λυπάμαι βαθιά για την απώλειά της».

Η οικογένεια της Γουίλσον εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι δεν ήταν σε ρομαντική σχέση τη στιγμή του θανάτου της.

Η οικογένειά της, η οποία ξεκίνησε έναν έρανο για το GoFundMe, περιέγραψε την Γουίλσον ως μια «ταλαντούχα, ευγενική και περιποιητική νεαρή γυναίκα» που «ήθελε να ενδυναμώσει τις νεαρές αθλήτριες, να ενθαρρύνει τους ανθρώπους όλων των κοινωνικών στρωμάτων να βρουν χαρά και νόημα μέσω του αθλητισμού και της κοινωνικότητας και να εμπνεύσει όλους να κυνηγήσουν τα όνειρά τους».