Η Κομισιόν προτείνει την εκταμίευση περισσότερων χρημάτων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και συγκεκριμένα να δοθεί το ποσό των 9 δισ. ευρώ υπό την μορφή δανείου. Ταυτόχρονα, πρότεινε την δημιουργία του μέσου διευκόλυνσης, «Rebuild Ukraine» Facility, για επιχορηγήσεις και δάνεια, στο πρότυπο της Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με το Reuters, το ΔΝΤ εκτιμά τις ανάγκες της Ουκρανίας γύρω στα 5 δισ. δολάρια τον μήνα για τις βασικές λειτουργίες και η ΕΕ αναμένει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία και η Ιαπωνία, που είναι επίσης μέλη της G7, θα συνεισφέρουν. Η G7 θα συζητήσει το θέμα σε μια συνάντηση στη Βόνη αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή.

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει βραχυπρόθεσμη οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της και να συνεχίσει τη λειτουργία βασικών υπηρεσιών», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο στις διεθνείς προσπάθειες ανοικοδόμησης ώστε να βοηθήσουμε να ανοικοδομηθεί μια δημοκρατική και εύπορη Ουκρανία. Αυτό σημαίνει πως οι επενδύσεις θα συμβαδίζουν με μεταρρυθμίσεις που θα υποστηρίξουν την Ουκρανία στην επιδίωξη του ευρωπαϊκού δρόμου της», πρόσθεσε στη συνέχεια.