Η Ρωσία εξετάζει αν θα εφαρμόσει σκληρή νομοθεσία κατά του ουκρανικού ακροδεξιού Τάγματος Αζόφ, καθώς στο ρωσικό κοινοβούλιο θα γίνει σχετική συζήτηση για το εάν πρόκειται να χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας, λίγη ώρα μετά την παράδοση των μαχητών της Μαριούπολης, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εξεταστεί και το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η ανταλλαγή Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου με μαχητές του Αζόφ.

Ο Βιτσισλάβ Βολόντιν, προεδρος της Δούμας, δήλωσε χαρακτηριστικά πως τα μέλη του είναι «εγκληματίες ναζί» που δεν πρέπει να περιληφθούν στις ανταλλαγές αιχμαλώτων.

«Είναι εγκληματίες πολέμου και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τους οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε σε δηλώσεις που παραχώρησε.

Σημειώνεται, ότι ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναγνωρίσει το τάγμα ως «τρομοκρατική οργάνωση», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον ιστότοπο του Ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Έτσι, το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται ότι θα συζητήσει την υπόθεση στις 26 Μαΐου.

Η Μαριούπολη έπεσε

Υπενθυμίζεται, ότι τελικά οι Ουκρανοί μαχητές της Μαριούπολης, παραδόθηκαν τελικά στις ρωσικές δυνάμεις όπως είχε ανακοινώσει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, παρά την αρχική ανακοίνωση που είχε εκδώσει η ουκρανική πλευρά και σημείωσε ότι ήταν προπαγάνδα του Κρεμλίνου.

Έτσι, «κατά το τελευταίο 24ωρο, 265 μαχητές κατέθεσαν τα όπλα τους και παραδόθηκαν, περιλαμβανομένων 51 σοβαρά τραυματισμένων» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο προσθέτοντας ότι όσοι χρειάζονταν ιατρική φροντίδα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Νοβοαζόφσκ, μιας πόλης στην ανατολική Ουκρανία.

Ο τερματισμός των μαχών λοιπόν, στο εκτεταμένο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal έδωσε στη Μόσχα τον πλήρη έλεγχο μιας μεγάλης έκτασης της νότιας Ουκρανίας, που εκτείνεται από τα ρωσικά σύνορα μέχρι την Κριμαία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις φαινόταν να ενισχύουν την κυριαρχία τους σε τμήματα του νότου που κατέλαβαν μετά την εισβολή τους.