Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με την ουκρανική πλευρά για κατάπαυση του πυρός στο εργοστάσιο Azovstal της Μαριούπολης, ώστε να απομακρυνθούν οι τραυματισμένοι στρατιώτες και να μεταφερθούν σε ιατρικά κέντρα.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, «ένα καθεστώς σιγής (των όπλων) είναι σε ισχύ επί του παρόντος και ένας ανθρωπιστικός διάδρομος άνοιξε για τον σκοπό αυτό, μέσω του οποίου τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες μεταφέρονται προς τα νοσοκομεία στο Νοβοαζόφσκ», έδαφος που ελέγχεται από τις ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις.

τραυματισμένο μέλος του Αζόφ στη Μαριούπολη
Τραυματισμένος στρατιώτης στο εργοστάσιο Azovstal

Επίσης, τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την απομάκρυνση των τραυματισμένων στρατιωτών από το Azovstal.

Μάλιστα, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεσούκ, έχουν απομακρυνθεί όλοι οι άμαχοι από την περιοχή, όμως παραμένουν πάνω από 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες, με την πλειοψηφία να φέρεται πως είναι μαχητές του τάγματος του Αζόφ.

«Υπάρχουν σοβαρά τραυματίες που χρειάζεται να απομακρυνθούν κατεπειγόντως», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική ενημέρωση, που έκανε πριν από λίγες ημέρες.

Έκκληση στον Ερντογάν να μεσολαβήσει στην απομάκρυνση των τραυματιών

Συγγενείς απηύθυναν έκκληση στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη να βοηθήσει να απομακρυνθούν οι υπερασπιστές της πόλης.

Η Ναταλία Ζαρίτσκαγια, η σύζυγος ενός μέλους του τάγματος Αζόφ, είπε στους δημοσιογράφους: «Ο κλοιός γύρω από το Azovstal έχει σφίξει. Δεν μπορούμε να καθυστερούμε άλλο. Εναποθέτουμε την τελευταία μας ελπίδα και πιστεύουμε ότι μέσα από τις κοινές προσπάθειες της Τουρκίας, μέσω του προέδρου της Ερντογάν, και της Κίνας, μέσω του προέδρου της Χι Τζινπίνγκ και του Θεού, είναι δυνατό να σωθεί το Azovstal και οι άνθρωποι που είναι εκεί μεταξύ ζωής και θανάτου. Βρίσκονται στην κόλαση. Υφίστανται νέα τραύματα κάθε μέρα. Είναι χωρίς πόδια ή χέρια, εξουθενωμένοι, χωρίς φάρμακα».

Νωρίτερα, φιλορώσοι αυτονομιστές ανέφεραν ότι οι πρώτοι Ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν και βγήκαν από τη χαλυβουργία κρατώντας λευκές σημαίες. Η αναφορά αυτή απορρίφθηκε αργότερα από την ουκρανική πλευρά, η οποία δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη την ανακοίνωση της Μόσχας ότι επιτεύχθηκε συμφωνία.