Η Ουκρανία διεξάγει με δυσκολία τις συνομιλίες με την Ρωσία για να απομακρυνθούν οι τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες από το εργοστάσιο Azovstal της Μαριούπολης, το οποίο πολιορκεί ο ρωσικός στρατός.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεσούκ, έχουν απομακρυνθεί όλοι οι άμαχοι από την περιοχή, όμως παραμένουν πάνω από 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες, με την πλειοψηφία να φέρεται πως είναι μαχητές του τάγματος του Αζόφ.

«Σήμερα οι συνομιλίες αφορούν μόνο τους 38 σοβαρά τραυματισμένους στρατιώτες. Εργαζόμαστε βήμα προς βήμα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «περισσότεροι από χίλιοι» Ουκρανοί στρατιώτες, «εκατοντάδες» εκ των οποίων έχουν τραυματιστεί, βρίσκονται ακόμη στο αχανές βιομηχανικό συγκρότημα, μετά την απομάκρυνση όλων των αμάχων, την περασμένη εβδομάδα, με τη βοήθεια του ΟΗΕ. «Υπάρχουν σοβαρά τραυματίες που χρειάζεται να απομακρυνθούν κατεπειγόντως», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά» στη Μαριούπολη.

Όπως ανέφερε η Βερεσούκ, η Ουκρανία προτείνει ανταλλαγή με αιχμάλωτους Ρώσους στρατιώτες, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες με την Μόσχα.

Ακολουθούν φωτογραφίες του Associated Press με τραυματισμένα μέλη του Αζόφ στο Azovstal: