Η πόλη της Μαριούπολης έχει καταστραφεί σε μεγάλο ποσοστό, καθώς έχουν σημειωθεί οι πιο σφοδρές μάχες του πολέμου στην Ουκρανία και το Κίεβο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία πρόκειται να κατηγορήσει ως υπεύθυνους τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, το ΑΠΕ αναμετέδωσε από το πρακτορείο Urkinform, ο σύμβουλος του δημάρχου της πόλης Πιότρ Αντριούσενκο, δήλωσε ότι η Ρωσία στη Μαριούπολη ετοιμάζει τη μεγαλύτερη πλαστογράφηση από «καταθέσεις μαρτύρων», για να πείσει πως η πόλη καταστράφηκε από τον ουκρανικό στρατό.

«Για την διεξαγωγή μιας τέτοιας επιχείρησης οι Ρώσοι κατακτητές ανακοίνωσαν την υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση αποζημιώσεων για καταστροφή σπιτιού ή για την απώλεια μέλους της οικογένειας. Για το σπίτι δίνεται αποζημίωση 500.000 ρουβλίων (περίπου 6.000 δολαρίων), για μέλος της οικογένειας που πέθανε 3.εκατ. ρούβλια (περίπου 33.000 δολάρια)», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Μάλιστα, ο ίδιος διευκρίνισε ότι η υποβολή αιτήσεων για αποζημιώσεις γίνεται στους χώρους του σχολείου Νο9. Κατά την υποβολή της αίτησης οι κάτοικοι της Μαριούπολης πρέπει να γράψουν ιδιοχείρως και υποχρεωτικά ότι η περιουσία τους «καταστράφηκε από ουκρανούς στρατιωτικούς» ενώ οι συγγενείς του «σκοτώθηκαν από τον ουκρανικό στρατό». Σε περίπτωση που οι κάτοικοι δεν αποδεχθούν τους όρους αυτούς δεν θα τους δοθεί αποζημίωση. Οι ίδιοι, βρισκόμενοι κάτω από ψυχολογική πίεση και αποκομμένοι από οποιαδήποτε πληροφόρηση, με την ελπίδα ότι θα αποκτήσουν κάποιους πόρους, υποβάλλουν αιτήσεις με τις αντίστοιχες επισημάνσεις.

Σημειώνεται, ότι στο εργοστάσιο Azovstal της Μαριούπολης έχουν εγκλωβιστεί περίπου 1.000 στρατιώτες μέλη του τάγματος Αζόφ, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει ότι συμφωνήθηκε η απομάκρυνση όσων έχουν τραυματιστεί, ενώ η ουκρανική πλευρά το αρνήθηκε.