Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι βέβαιος ότι η απαίτηση της Μόσχας να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι αγοραστές για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια δεν θα οδηγήσει σε διακοπή του εφοδιασμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει ότι η συμμόρφωση με το σχέδιο της Ρωσίας ενδέχεται να παραβιάσει τις κυρώσεις της ΕΕ, αλλά ο Ντράγκι είπε ότι πρόκειται για μια «γκρίζα ζώνη» χωρίς επίσημη απόφαση για το θέμα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ντράγκι σημείωσε ότι ήταν «αρκετά σίγουρος» για την κατάσταση του εφοδιασμού και πως υπήρχε έλλειψη σαφήνειας στους κανόνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

«Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για το τι σημαίνει παραβίαση κυρώσεων, κανείς δεν είπε ποτέ τίποτα για το αν οι πληρωμές σε ρούβλια παραβιάζουν τις κυρώσεις ή όχι, πώς οργανώνονται αυτές οι πληρωμές, επομένως είναι μια τόσο γκρίζα ζώνη εδώ», είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Reuters o Ντράγκι.

Η Ιταλία βασίστηκε στη Ρωσία για το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της πέρυσι και αναζητούσε επειγόντως εναλλακτικούς προμηθευτές.

«Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ήδη ανοίξει τους λογαριασμούς τους σε ρούβλια με την Gazprom», πρόσθεσε o Ιταλός πρωθυπουργός αναφερόμενος σε έναν νέο μηχανισμό πληρωμών που εισάγει η Ρωσία.