Ο νέος ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας της Νότιας Οσετίας δήλωσε σήμερα ότι θα αναμένει το «σύνθημα» της Μόσχας προτού διενεργήσει δημοψήφισμα για την ένταξη της περιοχής αυτής της Γεωργίας στη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες την Νότια Οσετία και την παράκτια περιοχή της Αμπχαζίας έπειτα από έναν σύντομο πόλεμο με την Γεωργία το 2008. Τους έχει παράσχει, όωπς αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτενή οικονομική υποστήριξη, ρωσική υπηκοότητα στους κατοίκους τους, ενώ έχει αποστείλει εκεί στρατιωτική δύναμη.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ο Αλαν Γκλαγκόεφ, ο οποίος νίκησε τον Ανατόλι Μπιμπίλοφ στις προεδρικές εκλογές του σαββατοκύριακου, είπε ότι η Νότια Οσετία για να διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσική Ομοσπονδία, θέλει και τη συμμετοχή της Μόσχας.

«Δεν πρόκειται για μια μονομερή διαδικασία. Πρέπει να έρθουμε σε συνεννόηση με τον στρατηγικό μας εταίρο (τη Ρωσία). Με το που θα δοθεί το σύνθημα, μόλις υπάρξει συνεννόηση ότι έχει φθάσει η ώρα, σαφώς θα διενεργήσουμε αυτό το δημοψήφισμα» δήλωσε ο Γκλαγκόεφ στο πρακτορείο.

Η όποια κίνηση της Νότιας Οσετίας να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει την καταδίκη της Δύσης.

Η Γεωργία έχει χαρακτηρίσει απαράδεκτα τα σχέδια περί διενέργειας δημοψηφίσματος.

Τα σχόλια του Γκλαγκόεφ έρχονται σε αντίθεση με την θέση του προκατόχου του στην προεδρία, του Μπιμπίλοφ, ο οποίος τον Μάρτιο είχε πει ότι η περιοχή θα λάβει νομικά μέτρα για να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία στο εγγύς μέλλον.

Στο παρελθόν το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει ότι δεν έχουν υπάρξει νομικές ενέργειες για τη διενέργεια ενός τέτοιου δημοψηφίσματος αλλά ότι η Ρωσία σέβεται τη γνώμη του λαού της Νότιας Οσετίας.