Η Λευκορωσία ανακοίνωσε επίσημα ότι αναπτύσει ειδικές μονάδες και στρατιωτικές δυνάμεις στα νότια σύνορα με την Ουκρανία και συγκεκριμένα σε τρεις στρατηγικές περιοχές, με τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο να μιλάει για τον ρόλο των ρωσικών πυραύλων στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας.

Επίσης, σύμφωνα με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Λευκορωσίας, η χώρα αναπτύσσει μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας, πυροβολικού και πυραύλων για ασκήσεις στα δυτικά.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Λουκασένκο τόνισε ότι η Μόσχα συμφώνησε να βοηθήσει το Μινσκ να κατασκευάσει πυραύλους παρόμοιους με τους Iskander, τους οποίους έχει χρησιμοποιήσει η Ρωσία στην Ουκρανία, και ότι επιθυμεί η Λευκορωσία να συνεχίσει να χρησιμοποιεί ρωσικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος S-400 και S-300.

«Είμαστε ρεαλιστές, καταλαβαίνουμε ότι δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε το ΝΑΤΟ. Αλλά μπορούμε να προκαλέσουμε ζημιά, ειδικά σε εκείνα τα εδάφη από τα οποία θα δεχτούμε επίθεση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ρόλος της Λευκορωσίας στο πόλεμο στην Ουκρανία

Η Λευκορωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί στο πόλεμο στην Ουκρανία, όπως ανέφερε και πρόσφατα ο Λουκασένκο σε συνέντευξη στο The Associated Press, όμως η χώρα χρησιμοποιήθηκε ως βάση εισόδου των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος.

Παράλληλα, το Μινσκ διαμαρτύρεται εδώ και μήνες για τις χώρες του ΝΑΤΟ που συγκεντρώνουν στρατιώτες κοντά στα σύνορά του – η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία είναι όλα κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας – και αυξάνει τον όγκο και την ένταση των δικών του στρατιωτικών γυμνασίων ως απάντηση.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν να ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στα κρατικά σύνορα της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Βίκτορ Γκουλέβιτς.