Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο έδωσε συνέντευξη στο The Associated Press και προκάλεσε αίσθηση με τις δηλώσεις του, καθώς όχι μόνο χρησιμοποίησε την λέξη «πόλεμος» για να περιγράψει τον πόλεμο στην Ουκρανία – η Ρωσία ονομάζει την σύγκρουση «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»-, αλλά τόνισε πως έχει «τραβήξει».

«Θέλω για μια ακόμη φορά να υπογραμμίσω, αισθάνομαι ότι αυτή η επιχείρηση τράβηξε», είπε χαρακτηριστικά ο Λευκορώσος ηγέτης και πρόσθεσε ότι δεν ξέρει αν οι εχθροπραξίες προχωρούν βάσει σχεδίου, όπως ισχυρίζεται η Ρωσία, καθώς δεν «γνωρίζει σε τέτοιο βάθος το θέμα» και ότι κάνει τα πάντα για να σταματήσει τον πόλεμο.

«Όμως δεν γνωρίζω σε τέτοιο βάθος το πρόβλημα αυτό ώστε να πω, ότι τα πράγματα εκεί πηγαίνουν όπως λένε οι Ρώσοι βάσει σχεδίου, αλλά πως εγώ το αισθάνομαι. Για μια ακόμη φορά υπογραμμίζω: αυτό που αισθάνομαι είναι ότι η επιχείρηση αυτή τράβηξε», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Φωτογραφία από την συνέντευξη που έδωσε ο Αλεξάντερ Λουκασένκο στο The Associated Press

«Η Ουκρανία αδιαφορεί για τις συνομιλίες»

Ο Λουκασένκο μεταξύ άλλων, δήλωσε πως η Ουκρανία προκάλεσε την Ρωσία και επέμεινε ότι η Λευκορωσία τάσσεται υπέρ της ειρήνης. Επίσης, σύμφωνα με τον Λουκασένκο, χάρη στον ίδιο συγκεκριμένα άρχισαν οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

«Αλλά γιατί η Ουκρανία, στο έδαφος της οποίας γίνεται πράγματι πόλεμος, εχθροπραξίες, σκοτώνονται άνθρωποι, δεν ενδιαφέρεται για αυτές τις συνομιλίες, είναι ένα ακόμη ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Λουκασένκο τάχθηκε κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν έχει τέτοια σχέδια ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.