Σε συνάντηση που είχε χθες (8/4) με τον πρεσβευτή του Πακιστάν στο Μινσκ, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ισχυρίστηκε ότι η χώρα του υποστηρίζει την ειρηνική επίλυση της «κρίσης» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Πρόσθεσε πως η Λευκορωσία δεν είναι υπέρ οποιουδήποτε πολέμου, σύγκρουσης ή αντιπαράθεσης.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Λευκορωσία θα πρέπει να παράσχει στο μέλλον εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, μόλις το Κίεβο επιβεβαιώσει το «καθεστώς ουδετερότητάς του» – το καθεστώς αυτό αφορά σε έναν από τους όρους που η Μόσχα εμφανίζεται να θέτει στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Λευκορωσίας συνέταξε μια λίστα με «μη φιλικές» χώρες η οποία αναρτήθηκε σήμερα στον επίσημο ιστότοπό της.

Η λίστα περιλαμβάνει τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Αυστραλία, τον Καναδά, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αλβανία, την Ισλανδία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και την Ελβετία.

Η συγκεκριμένη λίστα συντάχθηκε ύστερα από το διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο τον Μάρτιο.

Μιλώντας σε διάσκεψη με θέμα την ασφάλεια, την περασμένη Πέμπτη (7/4), ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε ότι η Δύση έχει ξεκινήσει έναν οικονομικό πόλεμο εναντίον της χώρας του.