Συνολικά 344 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από την πόλη της Μαριούπολης που βρίσκεται υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις εδώ και σχεδόν δύο μήνες, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο νυχτερινό του διάγγελμα. Αυτή ήταν η δεύτερη επιχείρηση διάσωσης ανθρώπων που βρίσκονται στην πόλη. Στη διάρκεια της Τρίτης απεγκλωβίστηκαν 156 γυναίκες και παιδιά που μεταφέρθηκαν στη Ζαπορίζια.

«Το δεύτερο στάδιο της επιχείρησης απεγκλωβισμού των ανθρώπων μας από τη Μαριούπολη ολοκληρώθηκε. Διασώθηκαν 344 άνθρωποι από την πόλη και τα προάστιά της. Όλοι τους μεταφέρθηκαν στη Ζαπορίζια», υποστήριξε ο Ζελένσκι και συνέχισε: «Η ομάδα μας προετοιμάζεται για να τους υποδεχτεί με τον ίδιο τρόπο όπως υποδέχτηκε και τους περισσότερους από 150 ανθρώπους που καταφέραμε να βγάλουμε από το Azovstal. Θα λάβουν την απαραίτητη βοήθεια, όλοι τους θα λάβουν την ύψιστη φροντίδα από το κράτος μας. Είμαι ευγνώμων προς αυτούς που φέρουν εις πέρας αυτή την αποστολή».

Ο Ζελένσκι είπε επίσης πως οι διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά συνεχίζονται προκειμένου να διασωθούν οι άνθρωποι που είναι παγιδευμένοι στο εργοστάσιο χαλυβουργίας της Μαριούπολης που το τελευταίο διάστημα δέχεται σφοδρά πυρά. «Συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε και ελπίζουμε να σώσουμε κι άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στο Azovstal και στη Μαριούπολη. Εκεί μέσα υπάρχουν ακόμη πολίτες. Γυναίκες και παιδιά. Για να τους σώσουμε πρέπει να συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός. Η ουκρανική πλευρά είναι έτοιμη να το τηρήσει», τόνισε και συμπλήρωσε: «Χρειάζεται χρόνος για να εντοπιστούν και διασωθούν όσοι βρίσκονται παγιδευμένοι στα υπόγεια και στα καταφύγια. Στις παρούσες συνθήκες δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εξειδικευμένο εξοπλισμό προκειμένου να απομακρύνουμε τα συντρίμμια. Όλα γίνονται με τα χέρια. Πιστεύουμε, όμως, πως στο τέλος θα βρούμε την λύση».

Να υπενθυμίσουμε πως η Ρωσία αποφάσισε να γίνει κατάπαυση πυρός στη Μαριούπολη προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

Επιπλέον, υποστήριξε πως είχε επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για όλα όσα έχει κάνει η ουκρανική πλευρά για να διασώσει κόσμο από τη Μαριούπολη, «αλλά και για εκείνα που πρέπει να γίνουν για να σωθούν ακόμη περισσότεροι, τόσο άμαχοι όσο και υπερασπιστές της πόλης». Παράλληλα, κάλεσε και τους συμμάχους της Ουκρανίας να βοηθήσουν για να μπει τέλος στον πόλεμο, ενώ σύγκρινε εκ νέου τους Ναζί με τη Ρωσία.

Well-known journalist Oleksandr Makhov died today. In the Kharkiv region, in the battles near Izium. He was 36 years…

Posted by Володимир Зеленський on Wednesday, May 4, 2022