Ο Καναδάς ψήφισε ομόφωνα στο κοινοβούλιο του να αποκαλεί τις επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «γενοκτονία». Ορισμένοι βουλευτές, δε, υποστήριξαν ότι «υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχουν διαπραχθεί συστηματικά τεράστια εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας» από τη Μόσχα.

Η νομοθετική πράξη που πέρασε στο κοινοβούλιο του Καναδά αναφέρει ότι τα εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία συμπεριλαμβάνουν μαζικές θηριωδίες, συστηματικές περιπτώσεις όπου σκοτώθηκαν Ουκρανοί άμαχοι πολίτες, βεβήλωση νεκρών, βίαιη μεταφορά Ουκρανών παιδιών, βασανιστήρια, πρόκληση σωματικών και νοητικών τραυμάτων και βιασμών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Νωρίτερα στον τρέχοντα μήνα, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, τόνισε ότι «είναι απολύτως δίκαιο» για ολοένα και περισσότερες χώρες και ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο να περιγράφουν τις πράξεις της Ρωσίας στην Ουκρανία ως γενοκτονία, υποστηρίζοντας την κατηγορία που πρώτος έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Με αυτή την άποψη συμφωνεί και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες όπως ο πρόεδρος της Λετονίας, Έγκιλς Λέβιτς. Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι που τηρούν αποστάσεις, για παράδειγμα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.