Οι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) χθες Μεγάλη Τρίτη (19/4) πως αποκαταστάθηκε η απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στο μισοκατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ και του ουκρανικού ρυθμιστικού φορέα της ατομικής ενέργειας, γνωστοποίησε ο θεσμός του ΟΗΕ.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, ο Ραφαέλ Γκρόσι, χαρακτήρισε την εξέλιξη «πολύ καλή είδηση», προσθέτοντας πως θα ηγηθεί ομάδας ειδικών του οργανισμού που θα επισκεφθεί το εργοστάσιο εντός του μήνα για να αποτιμήσει επιτόπου την κατάσταση καθώς και να παραδώσει απαραίτητο εξοπλισμό, αλλά και να επιβλέψει τις απαραίτητες εργασίες επισκευής που χρειάζονται ιδίως τα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου. Ο Γκρόσι υποστήριξε επίσης ότι η ρωσική κατοχή «ξεκάθαρα δεν αποτελούσε μια βιώσιμη κατάσταση».

Ο ρωσικός στρατός κυρίευσε την εγκατάσταση σχεδόν αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, πάντως οι δυνάμεις του αποχώρησαν την 31η Μαρτίου, θύμισε ο ΔΟΑΕ. Η επαφή χάθηκε στις 10 Μαρτίου.