Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έστειλε ισχυρό μήνυμα στους ηγέτες της Δύσης λέγοντας πως αν η χώρα του είχε πρόσβαση σε όλα τα όπλα που έχει ανάγκη ο πόλεμος με τη Ρωσία θα είχε «ήδη τελειώσει».

«Αν είχαμε την πρόσβαση σε όλα τα όπλα που έχουμε ανάγκη και που οι εταίροι μας διαθέτουν και είναι του ίδιου επιπέδου με αυτά που χρησιμοποιεί η Ρωσία, θα είχαμε ήδη τελειώσει αυτόν τον πόλεμο», είπε στο νυχτερινό διάγγελμά του. «Θα είχαμε ήδη επαναφέρει την ειρήνη και θα είχαμε απελευθερώσει τη χώρα μας από τους εισβολείς. Διότι, η ανωτερότητα του ουκρανικού στρατού στη στρατηγική και τη σοφία είναι αρκετά ξεκάθαρη», πρόσθεσε.

Συνέχισε υποστηρίζοντας: «Είναι άδικο που η Ουκρανία ακόμη αναγκάζεται να ζητήσει αυτά (τα όπλα) που οι συνεταίροι της αποθηκεύουν κάπου εδώ και χρόνια. Αν έχουν τα όπλα που έχει ανάγκη η Ουκρανία, αν έχουν τα πυρομαχικά που χρειαζόμαστε εδώ και τώρα είναι το ηθικό τους καθήκον κυρίως να βοηθήσουν να προστατεύσουμε την ελευθερία, να βοηθήσουν να σώσουμε χιλιάδες ζωές Ουκρανών. Γιατί αυτός ο πόλεμος είναι πιθανό να μείνει στην ιστορία ως ο πιο βάρβαρος αφού οι Ρώσοι σκοτώνουν αμάχους εις γνώση τους».

«Αν είχαμε λάβει όσα λαμβάνουμε τώρα την πρώτη εβδομάδα του πολέμου, το όφελος για την Ουκρανία και για την ελευθερία σε όλη την Ευρώπη θα ήταν μεγαλύτερο. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Κι αν πάρουμε τώρα στα χέρια μας τα όπλα που ορισμένοι εταίροι μας σκοπεύουν να μας δώσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, τότε θα σωθούν χιλιάδες ζωές. Ελπίζω να ακουστεί αυτή η άποψη και να γίνει αντιληπτό πως κάθε μέρα είναι κρίσιμη. Οποιαδήποτε καθυστέρηση δίνει τη δυνατότητα στους Ρώσους να σκοτώσουν κι άλλους Ουκρανούς», ανέφερε.

«Πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση στη Μαριούπολη»

Ο Ζελένσκι τόνισε επίσης πως η ένταση των ρωσικών επιθέσεων στο Χάρκοβο, το Ντονμπάς και τη Ντνίπρο έχει «αυξηθεί σημαντικά», ενώ η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει «πάρα πολύ δύσκολη».

«Η κατάσταση στη Μαριούπολη δεν έχει αλλάξει – είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ο ρωσικός στρατός μπλοκάρει οποιαδήποτε προσπάθεια να οργανωθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι ώστε να σώσουμε τον κόσμο μας. Οι εισβολείς μετακινούν τους κατοίκους που έπεσαν στα χέρια τους. Η μοίρα τουλάχιστον δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της Μαριούπολης που προηγουμένως μεταφέρθηκαν σε περιοχές ελεγχόμενες από τη Ρωσία παραμένει άγνωστη», δήλωσε.

In this war, the Russian army will forever inscribe itself in world history as perhaps the most barbaric and inhuman…

Posted by Володимир Зеленський on Tuesday, April 19, 2022