Οργισμένοι είναι οι γονείς των ναυτικών που αγνοείται η τύχη τους μετά τη βύθιση της ρωσικής πολεμικής ναυαρχίδας Moskva που θεωρούταν το βαρύ πυροβολικό και το καμάρι του ρωσικού πολεμικού ναυτικού. Οι γονείς που ξεσπούν ανοιχτά πλέον ζητούν προσωπικά από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να τους ενημερώσει για το πού βρίσκονται.

Οι γονείς των αγνοουμένων θέλουν το Κρεμλίνο να παραδεχτεί πόσοι έχασαν τη ζωή τους όταν βυθίστηκε το Moskva, εν μέσω ισχυρισμών για συγκάλυψη χθες το βράδυ. Η Μόσχα επιμένει ότι σχεδόν όλο το 514μελές πλήρωμα του πλοίου διασώθηκε.

Καθώς ένα δραματικό βίντεο και εικόνες εμφανίστηκαν χθες το βράδυ που δείχνουν το πολεμικό πλοίο να φλέγεται μετά την επίθεση, αξιωματούχοι του Κρεμλίνου έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα πλάνα από μια υποτιθέμενη τελετή για τους επιζώντες.

Υποτιθέμενοι επιζώντες του Moskva

Αλλά το κλιπ όπως ισχυρίζεται η Daily Mail φαίνεται παραποιημένο, με τους ίδιους ναύτες να εμφανίζονται πολλές φορές και το φύλλωμα των δέντρων να υποδηλώνει ότι το φιλμ γυρίστηκε σε διαφορετική εποχή του χρόνου.

Οι γονείς των αγνοουμένων με κίνδυνο την ελευθερία τους μιλούν ανοικτά για συγκάληψη

Mε κίνδυνο να λογοκριθούν ή ακόμη και να συλληφθούν, απελπισμένοι γονείς μελών του πληρώματος έσπασαν τη σιωπή τους.

Φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών από το Moskva είναι τουλάχιστον 40 και θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος. Δυτικές στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι μπορεί να είναι εκατοντάδες.

H ρωσική ναυαρχίδα Moskva

Οι πύραυλοι κρουζ Neptune που εκτόξευσε η Ουκρανία έπληξαν την αριστερή πλευρά του πλοίου, στοχεύοντας τις μηχανές του και ξεκινώντας πυρκαγιά στα καύσιμα προωθητικού καυσίμου.

Η Μόσχα, ωστόσο, λέει ότι μια πυρκαγιά στο πλοίο προκάλεσε έκρηξη πυρομαχικών και το πλοίο βυθίστηκε καθώς ρυμουλκήθηκε σε καταιγίδα.

Το πλοίο ήταν το κέντρο διοίκησης και ελέγχου του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο συντόνιζε τις πυραυλικές επιθέσεις σε πόλεις στη νότια Ουκρανία.

«Κοίταξα κάθε καμένο παιδί, δεν μπόρεσα να βρω το δικό μου»

Η Irina Shkrebets, της οποίας ο γιος Egor ήταν σεφ, περιέγραψε την αναζήτηση νοσοκομειακών θαλάμων που ήταν γεμάτοι με σοβαρά εγκαύματα ναυτικών. Είπε: «Κοίταξα κάθε καμένο παιδί. Δεν μπορώ να σας πω πόσο δύσκολο ήταν, αλλά δεν μπόρεσα να βρω το δικό μου. Υπήρχαν μόνο 200 άτομα [στο νοσοκομείο] και υπήρχαν πάνω από 500 στο πλοίο. Πού ήταν οι άλλοι; Ζήτησα πληροφορίες από έναν διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά μου είπε: “Δεν θα σας πω τίποτα”».

Αγγνούμενος από το Moskva

Ο πατέρας του Egor, Dmitry, δήλωσε ότι ο γιος του ήταν στρατεύσιμος που δεν έπρεπε να σταλεί σε εμπόλεμη ζώνη και ορκίστηκε να αφιερώσει τη ζωή του στην ανακάλυψη του τι συνέβη.

Είπε: «Ο διοικητής του καταδρομικού και ο αναπληρωτής του σταμάτησαν να επικοινωνούν μετά τις προσπάθειές μου να διευκρινίσω τις λεπτομέρειες του περιστατικού. Τους ρώτησα ευθέως: “Γιατί εσείς οι αξιωματικοί είστε ζωντανοί και ο γιος μου, ένας στρατεύσιμος, έχει πεθάνει;”. Ζητώ από όλους όσους δεν φοβούνται, δεν αδιαφορούν, να διαδώσουν αυτή την έκκλησή μου».

Αγγνούμενοi από το Moskva

Η μητέρα ενός άλλου ναύτη δήλωσε ότι πολλά μέλη του πληρώματος καταχωρήθηκαν ως αγνοούμενοι, αντί για νεκροί, για να γλιτώσει το Κρεμλίνο από την αμηχανία της απώλειας τόσου προσωπικού. Είπε: «Υπάρχουν νεκροί, υπάρχουν τραυματίες, υπάρχουν αγνοούμενοι. Ο γιος μου έκλαιγε όταν μου τηλεφώνησε για να μου πει τι είδε. Ήταν τρομακτικό. Προφανώς δεν κατάφεραν όλοι να ζήσουν. Πολλοί έχασαν άκρα».