Νέες φωτογραφίες και ένα σύντομο βίντεο είδαν το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα στα social media, όπου φαινόταν η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, Moskva, να φλέγεται και να έχει πάρει κλίση. Η βύθιση του Moskva αποτελεί τη μεγαλύτερη απώλεια εν καιρώ πολέμου τα τελευταία 40 χρόνια και ένα τεράστιο πλήγμα για το γόητρο της Ρωσίας.

Αναλυτές που μίλησαν στο CNN επιβεβαίωσαν ότι το πλοίο στις εικόνες μοιάζει με το Moskva. Ρωσία και Ουκρανία έχουν παρουσιάσει διαφορετικές εκδοχές σχετικά με το τι συνέβη με «στολίδι» του ρωσικού ναυτικού και βρέθηκε στον βυθό της θάλασσας. Η Μόσχα έχει αρνηθεί την ουκρανική εκδοχή που λέει πως χτυπήθηκε από πυραύλους, παραδέχτηκε όμως ότι το πλοίο βυθίστηκε. Η Ρωσία υποστηρίζει πως η αιτία της απώλειας είναι μια φωτιά που ξεκίνησε στο καταδρομικό.

Ο Καρλ Σούστερ, απόστρατος πλοίαρχος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, μίλησε στο CNN, τονίζοντας πως «με την προϋπόθεση ότι οι φωτογραφίες δεν έχουν παραποιηθεί, φαίνεται ότι οι πύραυλοι χτύπησαν το Moskva στο πρωραίο τμήμα, κάτι που δεν είναι αναπάντεχο. Τα βλήματα αυτής της κατηγορίας (αντι-πλοϊκοί πύραυλοι) τείνουν να πέφτουν ακριβώς στο κέντρο της επιστροφής σήματος από το ραντάρ. Το οποίο είναι κατά κανόνα στο εμπρός μέρος της υπερκατασκευής του εκάστοτε πλοίου επιφανείας».

Άλλοι ειδικοί είναι περισσότερο επιφυλακτικοί ως προς την ακριβή διάγνωση, παραπέμποντας σε περαιτέρω αναλύσεις, οι οποίες θα πιστοποιήσουν οριστικά την πυραυλική επίθεση στο Moskva και θα αποκλείσουν τη συμπτωματική έκρηξη.