Ο δήμαρχος της Μαριούπολης υποστήριξε σήμερα, Τρίτη (12/4), ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην πόλη έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.000 άμαχοι, με τον αριθμό αυτό να ενδέχεται να φτάσει και τις 20.000, καθώς οι «κατακτητές» συνεχίζουν την επίθεση.

Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, τις δηλώσεις του οποίου στο πρακτορείο AP μετέδωσε προ ολίγου το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform, είπε χαρακτηριστικά πως οι Ρώσοι σχηματίζουν «χαλί στους δρόμους» της πόλης με τις σορούς των Μαριουπολιτών.

O δήμαρχος κατηγόρησε τους επιτιθέεμενους ότι για αρκετές εβδομάδες εμποδίζουν κάθε προσπάθεια που γίνεται να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη, για να αποκρύψουν εν μέρει τις δολοφονίες που διαπράττουν. Σχετική καταγγελία είχε κάνει πρόσφατα και ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Μποϊτσένκο αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες σε σχέση με τις δηλώσεις αξιωματούχων, ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν φέρει στην Μαριούπολη κινητά κρεματόρια για να αφανίσουν τα θύματα του αποκλεισμού που έχουν επιβάλει στην πόλη. Ο ίδιος είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις μετέφεραν πολλές σορούς σ’ ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο όπου υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι και ψυγεία.

«Έφθασαν κινητά κρεματόρια με την μορφή φορτηγών: τα ανοίγεις και μέσα υπάρχει ένας σωλήνας όπου καίνε αυτές τις σορούς», δήλωσε ο δήμαρχος.

Στρατόπεδα «φιλτραρίσματος» και φυλακίσεις

Ουκρανοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν, εξάλλου, ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί παίρνουν τα διαβατήρια από τους Ουκρανούς πολίτες και στην συνέχεια τους στέλνουν σε στρατόπεδα «φιλτραρίσματος» που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρώσων αυτονομιστών. Εν συνεχεία τους στέλνουν σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας.

Ο Μποϊτσένκο δήλωσε επ’αυτού, πως τα άτομα που δεν έχουν περάσει το «φιλτράρισμα» κατευθύνονται σε πρόχειρες φυλακές. Τουλάχιστον 33.000 έχουν μεταφερθεί στην Ρωσία ή στα εδάφη που ελέγχουν οι αυτονομιστές, υποστήριξε.

Δορυφορική εικόνα από την ισοπεδωμένη Μαριούπολη στην Ουκρανία

Ανθρωπιστική καταστροφή

Το Ukrinform κλείνει το τηλεγράφημά του υπογραμμίζοντας πως τα ρωσικά στρατεύματα έχουν μετατρέψει την Μαριούπολη σε ένα απέραντο χώρο ερειπίων, ότι κάτοικοι λιποθυμούν στους δρόμους από την πείνα και ότι πολλοί θάβονται ζωντανοί, μέσα στα καταφύγια, από τους βομβαρδισμούς.

Στην Μαριούπολη παραμένουν 120.000 κάτοικοι οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως τρόφιμα, νερό, θέρμανση και επικοινωνίες, ανέφερε ο δήμαρχος.

Η πόλη – λιμάνι της Ουκρανίας πολιορκείται εδώ και περισσότερες από 40 ημέρες.

Οι τελευταίες, ανεπιβεβαίωτες από τρίτες πηγές, εξελίξεις από το πεδίο της μάχης στη Μαριούπολη, τις τελευταίες ώρες, θέλουν σημαντικό μέρος της πόλης να έχει «πέσει» στα χέρια των φιλορώσων.

Σε μία άλλη εξέλιξη που προκάλεσε διεθνή ανησυχία, στρατιώτες που υπερασπίζονται την πόλη ανέφεραν πως δέχθηκαν επίθεση με χημικά.