Η Ρωσία μπλοκάρει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη προκειμένου να κρύψει τα «χιλιάδες» θύματα σε αυτήν την πολιορκημένη πόλη, όπου συνεχίζονται οι επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί, κατήγγειλε σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Πιστεύω ότι ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους δεν μπορούμε να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη είναι ότι, εφόσον οι Ρώσοι στρατιώτες δεν έχουν ‘καθαρίσει’ τα πάντα, φοβούνται ότι ο κόσμος θα δει τι συμβαίνει εκεί», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Habertürk. Τη συνέντευξη αυτή, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία, τη μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

«Δεν πρόκειται για δεκάδες αλλά για χιλιάδες σκοτωμένους και χιλιάδες τραυματίες», συνέχισε. «Ξέρουμε πόσοι (Ουκρανοί) στρατιώτες σκοτώθηκαν εκεί και πόσοι τραυματίστηκαν, αλλά δεν ξέρουμε πόσοι πολίτες», πρόσθεσε.

«Αλλά σε κάθε περίπτωση (οι Ρώσοι) δεν θα μπορούν να τα κρύψουν όλα (…). Ένας τόσο μεγάλος αριθμός είναι αδύνατον να τον αποσιωπήσεις. Και πιστεύω ότι θα το δούμε όλοι όταν θα μπορέσουμε να μπούμε» στη Μαριούπολη, εκτίμησε.

«Στην Μπούκα, για παράδειγμα, προσπάθησαν να το κάνουν, έκαψαν πολλούς ανθρώπους σε αυτήν την περιοχή. Στην Μπούκα, το Ιρπίν, το Χοστομέλ, έκαψαν οικογένειες. Χθες βρήκαμε άλλη μια οικογένεια: τον πατέρα, τη μητέρα τα δύο παιδιά. Μικρά παιδιά. Για αυτό λέω: είναι Ναζί», επέμεινε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται πως το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία για τέλεση εγκλημάτων πολέμου σε πόλεις και χωριά πέριξ του Κιέβου – μεταξύ άλλων περιοχών – από όπου πριν λίγες ημέρες αποχώρησαν οι Ρώσοι στρατιώτες.

Οι εικόνες από τα σημεία αυτά έκαναν τον γύρο του κόσμου. Οι περισσότερες δυτικές χώρες άμεσα ζήτησαν τη διεξαγωγή έρευνας και καταδίκασαν τη Μόσχα, η οποία μιλά για «σκηνοθεσίες των Ουκρανών» και «προβοκάτσια».

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι είπε ότι οι διαπραγματεύσεις «θα πρέπει να γίνουν».

«Δεν έχουμε και μεγάλη όρεξη να διαπραγματευτούμε με τη Ρωσία έπειτα από όσα είδαμε, καμία όρεξη, πρέπει να σας το πω, επειδή καταλαβαίνουμε με τι έχουμε να κάνουμε», πρόσθεσε. Όμως «πρέπει να βρούμε έστω και τη μικρότερη πιθανότητα να διαπραγματευτούμε» γιατί «πιστεύω ότι είναι δύσκολο να σταματήσουμε αλλιώς τον πόλεμο», κατέληξε.

τραπεζι διαπραγματεύσεων

Αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού φθάνει στη Ζαπορίζια με πρόσφυγες από τις νοτιοανατολικές περιοχές

Νωρίτερα την Τετάρτη, δημοσιογράφος του AFP ανέφερε πως μία αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από επτά λεωφορεία και σχεδόν 40 ιδιωτικά οχήματα υπό την προστασία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έφθασε σήμερα από τη νοτιοανατολική Ουκρανία στη Ζαπορίζια, στον νότο.

«Η ομάδα μας οδήγησε μια αυτοκινητοπομπή με λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα με περισσότερους από 500 ανθρώπους προς τη Ζαπορίζια», δήλωσε μέσω Twitter η ΔΕΕΣ, διευκρινίζοντας ότι είχαν προσπαθήσει να φθάσουν την πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης, αλλά ότι λόγω των «συνθηκών ασφαλείας αυτό κατέστη αδύνατον».

«Αυτοί που αποτελούσαν μέρος της αυτοκινητοπομπής είχαν καταφέρει να διαφύγουν από τη Μαριούπολη», εξήγησε ο Ερυθρός Σταυρός, του οποίου μια από τις ομάδες που είχε αναλάβει να βοηθήσει στην αναγκαστική απομάκρυνση των αμάχων «κρατήθηκε» τη Δευτέρα από την αστυνομία σε μια περιοχή που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο,και στη συνέχεια αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω.

Η Μαριούπολη, πόλη λιμάνι που ήταν η μεγαλύτερη τοποθεσία της ανατολικής Ουκρανίας που διέφευγε από τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών της περιοχής μέχρι την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, τελεί υπό αιματηρή πολιορκία, από την αρχή του πολέμου.

Η πόλη έχει καταστραφεί σε ποσοστό «90%» και το «40% των υποδομών της» έχει υποστεί «ανεπανόρθωτες» ζημιές, δήλωσε τη Δευτέρα ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο σε συνέντευξη Τύπου.