Newsroom

Η Μαριούπολη «ξεπέρασε το στάδιο της ανθρωπιστικής καταστροφής», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης αυτής, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, η οποία πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό, χαρακτηρίζοντας «αφόρητη» την κατάσταση των περίπου κατοίκων που παραμένουν εκεί.

«Ξεπεράσαμε το στάδιο της ανθρωπιστικής καταστροφής επειδή εδώ και πάνω από 30 ημέρες οι άνθρωποι δεν έχουν πλέον θέρμανση, ούτε νερό, ούτε τίποτα», είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη Ζαπορίζια. Η συνέντευξη δόθηκε μέσω βιντεοκλήσης για λόγους ασφαλείας, μολονότι ο δήμαρχος βρίσκεται πλέον σε μια πόλη που απέχει 200 χιλιόμετρα από τη Μαριούπολη.

«Υπολογίζουμε ότι περίπου 120.000 κάτοικοι παραμένουν στη Μαριούπολη», ανέφερε ο ίδιος. Και «είναι πολύ σημαντικό να τους απομακρύνουμε όλους» συνέχισε, τονίζοντας πως «η κατάστασή που βιώνουν δεν είναι απλώς επικίνδυνη, είναι αφόρητη». «Προσπαθούμε να συντονιστούμε με διάφορους εταίρους για να εκκενώσουμε την πόλη», πρόσθεσε.

Δορυφορική εικόνα από Μαριούπολη

«Είναι πολύ δύσκολο για εμάς να καταπολεμήσουμε την προπαγάνδα της ρωσικής κυβέρνησης και του ρωσικού στρατού», σχολίασε εξάλλου, καταγγέλλοντας μια απόπειρα «δυσφήμισης» των ουκρανικών αρχών στους συμπολίτες του.

«Προσπαθούν να πείσουν τους κατοίκους ότι τους εγκαταλείψαμε και ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να τους σώσει, για να τους στείλει βοήθεια ή να επιχειρήσει να τους απομακρύνει. (Οι Ρώσοι) απομόνωσαν και περικύκλωσαν την πόλη με τον στρατό τους και οι κάτοικοι δεν λαμβάνουν πληροφορίες από την κυβέρνησή μας, δεν έχουν πια σύνδεση στο διαδίκτυο», είπε χαρακτηριστικά ο Μποϊτσένκο.

Από τις 13 Μαρτίου «απομακρύναμε περισσότερους από 100.000 κατοίκους από τη Μαριούπολη και θα συνεχίσουμε», διαβεβαίωσε.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα μέλη ομάδας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού που συνελήφθησαν την Δευτέρα σε μια ζώνη που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις στα δυτικά της Μαριούπολης «αφέθηκαν ελεύθερα τη νύχτα» σύμφωνα με εκπρόσωπο του διεθνούς οργανισμού. Η ομάδα αυτή προσπαθεί ανεπιτυχώς από την Παρασκευή να φτάσει στη Μαριούπολη για να βοηθήσει στην εκκένωση, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η πόλη έχει καταστραφεί σε ποσοστό 90% και το 40% των υποδομών της είναι αδύνατον να επιδιορθωθεί, είπε την Δευτέρα ο Μποϊτσένκο, σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Εμπορικό πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο στη Μαριούπολη – Τραυματίστηκε μέλος του πληρώματος»

Ένα εμπορικό πλοίο υπό σημαία Δομίνικας χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο στη Μαριούπολη και ένα μέλος του πληρώματός του χρειάστηκε ιατρική περίθαλψη, ανέφερε το απόγευμα της Τρίτης ένας Ουκρανός αξιωματούχος.

Το μηχανοστάσιο του πλοίου Azburg, συγκεκριμένα, χτυπήθηκε από τον πύραυλο αργά το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με τον Βίκτορ Βίσνοφ, τον αναπληρωτή της Λιμενικής Υπηρεσίας της Ουκρανίας.

«Το πλοίο κάηκε και τα 12 μέλη του πληρώματος μεταφέρθηκαν σε άλλο σκάφος. Ένα από τα μέλη χρειάστηκε ιατρική περίθαλψη που του παρασχέθηκε», είπε ο Βίσνοφ στο πρακτορείο Reuters.

Ο αξιωματούχος δεν γνώριζε αν το πλοίο μετέφερε κάποιο φορτίο.

Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ασφαλείας Ambrey Intelligence, το Azburg έφτασε στη Μαριούπολη στις 23 Φεβρουαρίου και δεν κατάφερε να αποπλεύσει αφού έκλεισε το λιμάνι. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του, που εδρεύει στη Μάλτα, δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο.

Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ), που αποτελεί όργανο του ΟΗΕ, ανέφερε ότι μέχρι τις 30 Μαρτίου υπήρχαν ακόμη στα ουκρανικά λιμάνια και τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας 86 εμπορικά πλοία με περίπου 1.000 ναυτικούς που δεν μπορούσαν να φύγουν, λόγω του πολέμου.

Τα εφόδια τελειώνουν στα πλοία αυτά, που ταυτόχρονα κινδυνεύουν από τους πυραύλους και τις νάρκες. «Εκτός από τους κινδύνους που προκύπτουν από τους βομβαρδισμούς, πολλά από τα εν λόγω πλοία τώρα αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφίμων, καυσίμων, πόσιμου νερού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης», σύμφωνα με τον ΙΜΟ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.