Μηνύματα ασυρμάτου από ρωσικές στρατιωτικές πηγές, στα οποία γίνεται αναφορά σε φόνους αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούκα, υπέκλεψε η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, όπως ανέφερε σήμερα το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel. Η υπηρεσία παρουσίασε τα ευρήματά της στο κοινοβούλιο χθες, Τετάρτη. Το περιοδικό δεν αναφέρει πηγή για την πληροφορία αυτή.

Σύμφωνα με το Der Spiegel και όπως αναμεταδίδουν Reuters και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα μηνύματα ασυρμάτου αντιστοιχούν σε γνωστούς θανάτους. Σε ένα απ’ αυτά που υποκλάπηκαν, ένας στρατιώτης αναφέρει ότι πυροβόλησε κάποιον που έκανε ποδήλατο. Ένα πτώμα έχει φωτογραφηθεί να κείτεται δίπλα σε ένα ποδήλατο.

Πτώματα στην πόλη Μπούκα στην Ουκρανία

Το Spiegel προσθέτει ότι υπάρχουν επιπλέον ηχογραφήσεις, η φυσική προέλευση των οποίων είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί, πράγμα που σημαίνει, όπως αναφέρει, πως παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και σε άλλες ουκρανικές πόλεις.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου. Το Κρεμλίνο δήλωσε προχθές, Τρίτη, ότι οι δυτικοί ισχυρισμοί πως ρωσικές δυνάμεις εκτέλεσαν πολίτες στην Μπούκα είναι «τερατώδης πλαστογραφία» με στόχο τη δυσφήμηση του ρωσικού στρατού και τη δικαιολόγηση νέων δυτικών κυρώσεων.

Η Ρωσία χαρακτηρίζει τα στοιχεία για εκτελέσεις αμάχων κυνικό τέχνασμα της Ουκρανίας και των δυτικών υποστηρικτών της, για τους οποίους η Μόσχα λέει πως έχουν καταληφθεί από μεροληπτική αντιρωσική παράνοια.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Der Spiegel.