Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να βρίσκεται σε νέα φάση με την στασιμότητα του ρωσικού στρατού και μετά την πρόοδο που επιτεύχθηκε στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, όμως η μάχη στην Μαριούπολη είναι σε εξέλιξη και σύμφωνα με διεθνής αναλυτές αποτελεί «μήλο της έριδος» και για τις δύο πλευρές.

Λίγο καιρό μετά από ανάλυση του BBC για τους λόγους που η συγκεκριμένη πόλη είναι σημαντική για την Ρωσία, το Reuters δημοσίευσε δική του ανάλυση και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον οικονομικό τομέα.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η Μαριούπολη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την οικονομία της Ουκρανίας, γιατί το λιμάνι χρησιμοποιείται για την εξαγωγή σιδήρου, χάλυβα, σιτηρών και βαρέων μηχανημάτων, μια σημαντική πηγή εισοδήματος για την ουκρανική κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά, ανώτερος αξιωματούχος είχε δηλώσει στις 21 Μαρτίου ότι η Ουκρανία αντιμετώπισε πιθανή απώλεια εσόδων από σιτηρά ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω του αποκλεισμού λιμένων από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης.

Εικόνα από τα περίχωρα της Μαριούπολης, 29 Μαρτίου

Επίσης, στη Μαριούπολη βρίσκεται η εταιρεία Illich Iron and Steel Works, η δεύτερη μεγαλύτερη μεταλλουργική επιχείρηση στην Ουκρανία, και η Azovstal σιδηρουργία και χάλυβας, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες έλασης χάλυβα στη χώρα.

Μάλιστα, η πόλη διαθέτει τις βαθύτερες θέσεις ελλιμενισμού από άλλα ουκρανικά λιμάνια της περιοχής. Ο έλεγχός της λοιπόν, θα μπορούσε να βοηθήσει τη Ρωσία να μεταφέρει εξοπλισμό, αγαθά και προσωπικό πιο γρήγορα και εύκολα μεταξύ Ρωσίας, Ντονμπάς και Κριμαίας.

Τι σημαίνει η πτώση της πόλης

Το Reuters μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις της πτώσης της Μαριούπολης, στην οποία ήδη έχει εισβάλει ο ρωσικός στρατός. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, η «πτώση» της Μαριούπολης θα ήταν ένα δυνητικά ένα βαρύ ψυχολογικό πλήγμα που θα πλήξει το ηθικό της Ουκρανίας.

Θα μπορούσε να «ανοίξει περισσότερη την όρεξη» στη Ρωσία και να θεωρηθεί από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως μια σημαντική νίκη σε έναν πόλεμο που δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι σε μεγάλο βαθμό μάχεται για να επιτύχει τους στόχους του.