Η Ρωσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι έχουν οργανώσει και εξαπολύσει μαζικές κυβερνοεπιθέσεις από την στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ευθύνη φέρνει και το ΝΑΤΟ.

Με βάση το Reuters, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι στόχος των κυβερνοεπιθέσεων ήταν μέσα ενημέρωσης, ζωτικής σημασίας υποδομές και συστήματα υποστήριξης ζωής. Μάλιστα, έκανε λόγο για μια άνευ προηγουμένου κλίμακας επίθεση, η οποία «δείχνει τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, καθώς και χάκερ που ενεργούν για λογαριασμό δυτικών που χρηματοδοτούνται από το Κίεβο».

Επίσης, το ρωσικό ΥΠΕΞ θεωρεί ότι η ουκρανική κυβέρνηση – που τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «στρατού τεχνολογίας πληροφοριών» – εμπλέκεται στην υπόθεση και είχε εξαπολύσει μια «επιθετική κυβερνοεπίθεση».

Μέχρι στιγμής, το τμήμα κυβερνοασφάλειας της ρωσικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Rostelecom και το υπουργείο Ψηφιοποίησης της Ρωσίας έχουν αναφέρει και οι δύο επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Σημειώνεται, ότι το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο NBC News ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι παρουσιάστηκαν στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν επιλογές που περιελάμβαναν διατάραξη της λειτουργίας του διαδικτύου, της ηλεκτροδότησης και των σιδηροδρόμων της Ρωσίας. Εντούτοις, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε το δημοσίευμα «εκτός πραγματικότητας».