«Ο κίνδυνος μιας χρήσης, σε μεγάλη κλίμακα, χημικών όπλων από τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας είναι πραγματικός».

Αυτό τόνισε προ ολίγου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μήνυμα του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της G7.

Η προειδοποίηση αυτή διατυπώνεται την επομένη μιας δήλωσης του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν, που έκρινε πως η χρήση χημικού όπλου αποτελεί μια «αξιόπιστη απειλή», μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ανησυχία και από την πλευρά του ΝΑΤΟ

Νωρίτερα, και από πλευράς ΝΑΤΟ εκφράστηκε ανησυχία για το ενδεχόμενο η Ρωσία να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για την χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ: «Ανησυχούμε εν μέρει διότι βλέπουμε την ρητορική και βλέπουμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα είδος προσχήματος κατηγορώντας την Ουκρανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν χημικά και βιολογικά όπλα».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, προσέθεσε ότι οποιαδήποτε χρήση τέτοιων όπλων «θα έχει εκτεταμένες συνέπειες».

«Υπάρχει επίσης κίνδυνος μία επίθεση με χημικά όπλα να έχει απευθείας επιπτώσεις σε πληθυσμούς που ζουν σε χώρες του ΝΑΤΟ, διότι μπορεί να δούμε μόλυνση, μπορεί να δούμε διασπορά χημικών παραγόντων ή βιολογικών όπλων στις χώρες μας», προειδοποίησε ο Στόλτενμπεργκ.