Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τετ α τετ με τον Εμμανουέλ Μακρόν και τον Μάριο Ντράγκι στο περιθώριο της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογο του σχετικά με την πολεμική αναμέτρηση Κιέβου και Μόσχας, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν πως πρέπει διατηρήσουν σταθερό και στενό συντονισμό μεταξύ των συμμάχων.

Επίσης, όπως αναφέρουν πηγές της γαλλικής προεδρίας, φέρεται να συμφώνησαν να συνεχίσουν να διασφαλίζουν την ενίσχυση της Συμμαχίας με έμφαση στην ενδυνάμωση της ανατολικής πτέρυγας και τη δυνατότητα αποτροπής.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στη Μαριούπολη, όπου έχουν εγκλωβιστεί περίπου 100.000 άμαχοι. Σύμφωνα με πηγές της γαλλικής προεδρίας, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν όλους τους διαθέσιμους διπλωματικούς διαύλους για να εξασφαλίσουν επειγόντως κατάπαυση του πυρός. Μάλιστα, μόλις εφαρμοστεί η κατάπαυση του πυρός, η Γαλλία και η Τουρκία θα είναι διαθέσιμες για να υποστηρίξουν μια απαραίτητη διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Τι είπαν με τον Ντράγκι

Σε λιτή ανακοίνωσή της, η ιταλική προεδρία της κυβέρνησης αναφέρει ότι «κατά την διάρκεια της συνομιλίας έγινε αναφορά στις εξελίξεις της κρίσης στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ιταλός πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη συνάντησή τους στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στην Μεσόγειο, με ιδιαίτερη έμφαση στην Λιβύη.