Ανώτερος Βρετανός αξιωματούχος άμυνας υποστηρίζει ότι η Ρωσία διεξάγει έναν πόλεμο «φθοράς», πλέον, στην Ουκρανία, ο οποίος αναμένεται να αυξήσει τις καταστροφές και τις απώλειες αμάχων.

Ο λόγος για τον Τζιμ Χόκενχουλ, επικεφαλής των πληροφοριών άμυνας της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI-6, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου, πως «οι ρωσικές επιχειρήσεις άλλαξαν».

Τώρα, το Κρεμλίνο «επιδιώκει μια στρατηγική φθοράς» αφού δεν κατάφερε να επιτύχει τους «αρχικούς του στόχους».

«Αυτό θα περιλαμβάνει την ανεύθυνη και αδιάκριτη χρήση δύναμης πυρός» και «θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες απώλειες αμάχων, την καταστροφή της ουκρανικής υποδομής και θα εντείνει την ανθρωπιστική κρίση», προειδοποίησε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον Χόκενχουλ, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έχει αυστηροποιήσει τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης στη χώρα του προκειμένου να κρύψει τα επιχειρησιακά προβλήματα και τις μεγάλες απώλειες που έχουν υποστεί οι ρωσικές δυνάμεις, γεγονός που επισημαίνεται και από ουκρανικής πλευράς.

Στα επιχειρησιακά προβλήματα των Ρώσων – τα οποία ενδέχεται να εξηγούν εν μέρει την εκτιμώμενη αλλαγή τακτικής της Μόσχας στο πολεμικό μέτωπο – αναφέρθηκε χθες και το Πεντάγωνο.

Ως εκ τούτου, το Κρεμλίνο φέρεται να κινητοποιεί εφέδρους, σύμφωνα με δυτικές πηγές. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι δυνάμεις αυτές πιθανότατα θα είναι κακώς εξοπλισμένες και λιγότερο έμπειρες από τους επαγγελματίες στρατιώτες.

Ρωσικό τανκ στη Μαριούπολη

Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται πως ανακτούν εδάφη

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται το AFP, το Κίεβο δήλωσε, από την πλευρά του, πως το τελευταίο 24ωρο ανέκτησε εδάφη από τους Ρώσους στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας. Το Βρετανικό ΥΠΕΘΑ μίλησε την Τρίτη και για άλλες περιοχές στις οποίες η ουκρανική αντίσταση ήταν νικηφόρα.

Η ίδια πόλη, πάντως, είναι μία από αυτές που στοχοθετήθηκαν απόψε, σύμφωνα με τον δήμαρχο της, Βιτάλι Κλίτσκο.

Ο τελευταίος κατήγγειλε πως μετά τον βομβαρδισμό ενός εμπορικού κέντρου, τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ έκανε γνωστή την πρόθεσή του να ενισχύσει την υποστήριξή του στην Ουκρανία, λίγες ώρες πριν την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ένα μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.