Τους αριθμούς των απωλειών των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας έδωσαν στη δημοσιότητα την Τρίτη οι ουκρανικές αρχές, σύμφωνα με τις οποίες οι απώλειες σε στρατιώτες ξεπερνούν τους 15.000.

Σε ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, η νεότερη αναφορά – που πάντως αφορά σε προκαταρκτικά στοιχεία, όπως αναφέρεται – κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για:

  • 15.300 νεκρούς μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού,
  • καταρρίψεις 99 αεροσκαφών,
  • 123 ελικοπτέρων
  • και 24 drones,
  • καταστροφή 509 τανκς
  • και 1.556 στρατιωτικών οχημάτων.

Οι αριθμοί αυτοί αφορούν σε μερικά από τα μεγέθη σχετικά με τις «απώλειες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία» που κοινοποιεί το ΥΠΕΞ της χώρας, από την έναρξη του πολέμου και μέχρι σήμερα, Τρίτη 22 Μαρτίου.

Οι εκτιμήσεις αυτές αναρτήθηκαν στην επίσημη σελίδα του ουκρανικού ΥΠΕΞ γύρω στις 14.00.

Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των απωλειών των Ρώσων στην Ουκρανία παραμένει ένα μυστήριο.

Στις 2 Μαρτίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωνε πως στην Ουκρανία είχαν σκοτωθεί μόλις 498 Ρώσοι στρατιώτες. Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη ενημέρωση της Μόσχας επί του θέματος.

Την περασμένη εβδομάδα, δημοσίευμα των New York Times τοποθέτησε τα αριθμητικά δεδομένα κάπου «στη μέση». Η εφημερίδα έγραψε στις 17 Μαρτίου πως περισσότεροι από 7.000 Ρώσοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και μέχρι τότε, επικαλούμενη εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Αξίζει να αναφερθεί, εξάλλου, πως το Πεντάγωνο των ΗΠΑ εκτιμά ότι ο ουκρανικός στρατός ανακτά εδάφη που είχαν καταλάβει ρωσικές δυνάμεις προηγουμένως, καθώς οι τελευταίες βρίσκονται αντιμέτωπες και με πλήθος προβλημάτων.

Ο ουκρανικός στρατός «βρίσκεται τώρα, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην επίθεση», είπε λίγες ώρες νωρίτερα ο Τζον Κίρμπι στο CNN, σημειώνοντας ότι «καταδιώκει Ρώσους στρατιώτες και τους απωθεί από περιοχές όπου βρίσκονταν οι Ρώσοι πρωτύτερα».