Ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Komsomolskaya Pravda που καλύπτει το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η ρωσική εφημερίδα «έπεσε θύμα χάκερς» αναρτώντας δημοσίευμα, το οποίο σβήστηκε αμέσως. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι νεκροί ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία ανέρχονται σε 9.861 και οι τραυματίες σε 16.153, με πηγή στοιχεία του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Ο διαπιστευμένος στο Κρεμλίνο δημοσιογράφος Αλεξάντερ Γκαμόφ δήλωσε ότι το δημοσίευμα είναι «πλαστό».

Ο Γκαμόφ έδωσε αυτήν την εξήγηση κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος, όμως, δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει το περιστατικό, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πάντως ο αριθμός των νεκρών Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία είναι ένα μυστήριο. Στις 2 Μαρτίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωνε πως στην Ουκρανία είχαν σκοτωθεί 498 Ρώσοι στρατιώτες και είχαν τραυματισθεί 1.597 από την έναρξη του πολέμου.

Ήταν η πρώτη φορά που η Μόσχα έδινε στη δημοσιότητα στοιχεία για τις απώλειες της.

Περισσότεροι από 7.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έγραψαν στις 17 Μαρτίου οι New York Times, με την εφημερίδα να επικαλείται εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Σήμερα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας υποστήριξε στην τελευταία του σχετική ενημέρωση πως περίπου 15.300 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου. Το υπουργείο κάνει επίσης λόγο για 509 τανκς, 1.556 τεθωρακισμένα άρματα μάχης και 252 συστήματα πυροβολικού, που συμπεριλαμβάνονται στις απώλειες των Ρώσων από τότε που εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Καθυστερεί η προέλαση του ρωσικού στρατού

Στο μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να ενισχύουν αμυντικά τις θέσεις τους γύρω από το Κίεβο, όπως αποκαλύπτουν δορυφορικές εικόνες. Σε αυτές φαίνεται να τοποθετούν νάρκες στα βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Το αμερικανικό think-tank Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών παρατήρησε πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν έκαναν κάποια σημαντική προέλαση στις 21 Μαρτίου και δεν προχώρησαν σε σημαντικές επιθετικές επιχειρήσεις.

Η τελευταία εκτίμηση του Ινστιτούτου Πολεμικών Μελετών (ISW) για την επιθετική εκστρατεία του Πούτιν στις 21 Μαρτίου ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις «συνέχισαν να κάνουν αργή αλλά σταθερή πρόοδο και να βομβαρδίζουν εγκαταστάσεις με πολίτες στη Μαριούπολη», όμως «δεν προχώρησαν σε επιθετικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Ουκρανία και δεν έχουν καταφέρει να λύσουν ζητήματα εφοδιασμού».

Βάζουν νάρκες στα περίχωρα του Κιέβου

Σύμφωνα με τη Daily Mail, οι δυνάμεις του Κρεμλίνου δημιουργούν αμυντικές θέσεις γύρω από το Κίεβο, τοποθετώντας και νάρκες.

Σύμφωνα με τους Times, μια στρατιωτική πηγή είπε στην εφημερίδα ότι η ναρκοθέτηση ήταν μέρος της νέας «αμυντικής στάσης» της Ρωσίας και «υποδεικνύει ότι βρίσκονται σε αυτήν για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Αναλυτές ανέφεραν στο Associated Press ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί δυτική βοήθεια για να αντιμετωπίσει το τεράστιο έργο της εξουδετέρωσης εκρηκτικών μόλις τελειώσει ο πόλεμος. «Ένας τεράστιος αριθμός οβίδων και ναρκών έχουν εκτοξευθεί στην Ουκρανία και ένα μεγάλο μέρος δεν έχει εκραγεί, παραμένουν κάτω από τα ερείπια και αποτελούν πραγματική απειλή. Θα χρειαστούν χρόνια, όχι μήνες, για να τα εκτονώσουμε», είπαν.

Ουκρανικά στρατεύματα έχουν επίσης τοποθετήσει νάρκες σε γέφυρες, αεροδρόμια και άλλες βασικές υποδομές για να εμποδίσουν τους Ρώσους να τις χρησιμοποιήσουν.

«Δεν θα μπορέσουμε να αφαιρέσουμε τις νάρκες από όλη αυτή την επικράτεια, γι’ αυτό ζήτησα από τους διεθνείς εταίρους και τους συναδέλφους μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να προετοιμάσουν ομάδες εμπειρογνωμόνων για να ναρκοθετήσουν τις περιοχές μάχης και τις εγκαταστάσεις που δέχθηκαν βομβαρδισμό», ανέφερε μια πηγή.