Όπως ανακοίνωσε η Σαμάνθα Πάουερ, υπεύθυνη της αμερικάνικης Υπηρεσίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAid), η Ουκρανία και η Μολδαβία συγχρονίστηκαν επιτυχώς με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο. Αυτό θα βοηθήσει τις δύο χώρες να σταθεροποιήσουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αφενός γιατί έτσι η Ουκρανία εξασφαλίζει πως θα έχει ρεύμα εν μέσω της πολεμικής σύρραξης με τη Ρωσία, ενώ η Μολδαβία θα μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα τις μεγάλες προσφυγικές ροές.

Αυτή η κίνηση είναι ανακοινωθεί από την Κομισιόν νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα, λέγοντας πως το συγκεκριμένο έργο θα κρατούσε «τα σπίτια ζεστά και τα φώτα ανοικτά κατά τη διάρκεια αυτής της σκοτεινής εποχής».

Συμφωνία ΕΕ-Μολδαβίας για τη Frontex

Στο μεταξύ, η EE υπέγραψε συμφωνία με τη Μολδαβία για τη συνεργασία διαχείρισης των συνόρων μεταξύ των Μολδαβών συνοριοφυλάκων και του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex).

Σύμφωνα με την Επιτροπή, πάνω από 300.000 Ουκρανοί πρόσφυγες που έχουν διαφύγει από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχουν αναζητήσει ασφάλεια στη Μολδαβία. Οι Μολδαβοί συνοριοφύλακες αντιμετωπίζουν προκλήσεις, τόσο λόγω του υψηλού αριθμού αφίξεων, όσο και λόγω του ότι μοιράζονται σύνορα με μια εμπόλεμη ζώνη.

Προκειμένου να υποστηριχθούν οι αρχές της Μολδαβίας για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, η συμφωνία που υπεγράφη θα επιτρέψει την αυξημένη ανάπτυξη συνοριοφυλάκων του Frontex για να υποστηρίξουν τη Μολδαβία στη διαχείριση των συνόρων (έλεγχο, καταγραφή και έλεγχο ταυτότητας ατόμων που διέρχονται τα σύνορα και καθήκοντα επιτήρησης των συνόρων, συνεργασία με τις αρχές της Μολδαβίας, καθώς και βοήθεια στη συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών). Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθεί η μεταφορά προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο της πλατφόρμας αλληλεγγύης.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε: «Οι ενέργειες της Μολδαβίας για την υποδοχή και τη φιλοξενία ανθρώπων που διέφυγαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν εντυπωσιακές. Από την αρχή του πολέμου, η Μολδαβία δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων κατά κεφαλήν στην περιοχή. Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Μολδαβίας – μέσω ανθρωπιστικής υποστήριξης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας δεσμεύεται να μεταφέρει άτομα στα κράτη μέλη της ΕΕ και μέσω αυτής της συμφωνίας που υπογράφηκε, η ΕΕ θα παράσχει περαιτέρω βοήθεια για την υποστήριξη της διαχείρισης των συνόρων με την πραγματική ανάπτυξη συνοριοφυλάκων του Frontex στην επικράτεια της Μολδαβίας, να συνεργαστούν χέρι-χέρι με τους Μολδαβούς συνοριοφύλακες κατά την εκτέλεση του έργου τους».