«Ένας πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», διαμήνυσε απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν οι δυο τους ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να ζητήσει από τον Σι να πάρει αποστάσεις από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε στον Τζο Μπάιντεν ότι συγκρούσεις και πόλεμοι όπως όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ.

«Η κρίση στην Ουκρανία είναι κάτι που δεν θέλουμε να δούμε», είπε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Κίνας.

Ο Σι Τζινπίνγκ είπε ακόμη ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να καθοδηγήσουν τις διμερείς σχέσεις στον σωστό δρόμο και ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει επίσης να επωμιστούν τις δέουσες διεθνείς ευθύνες και να καταβάλουν προσπάθειες για την παγκόσμια ειρήνη.

«Ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως οι δύο κορυφαίες οικονομίες του κόσμου, εναπόκειται σε εμάς όχι μόνο να οδηγήσουμε τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ στον σωστό δρόμο, αλλά και να επωμιστούμε τις διεθνείς μας ευθύνες και να εργαστούμε για την ειρήνη και την ηρεμία στον κόσμο».

Κατά τη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας, ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να ζητήσει από τον Σι να κρατήσει αποστάσεις από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο στρατός του οποίου εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Έκτοτε, το Πεκίνο απέφυγε να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για τον πόλεμο, σχολιάζουν διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα της Δύσης.