Για 21η ημέρα συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Λίγες ώρες αφότου άρχισε η απαγόρευση κυκλοφορίας διάρκειας 36 ωρών που επέβαλε ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ήχησαν οι σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα και ακούστηκαν οι πρώτες εκρήξεις στα δυτικά της πόλης, σύμφωνα με το CNN.

Η πόλη περιμένει να ενταθούν οι ρωσικές επιθέσεις. Είναι η 3η κατά σειρά ημέρα όπου το Κίεβο σείεται από κάποιο χτύπημα στις πρώτες πρωινές ώρες.

Ωστόσο ο Κλίτσκο είναι σίγουρος πως η πόλη μπορεί να αντέξει και πως οι στρατιώτες, αλλά και οι κάτοικοι είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα τους, τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους. Σε συνέντευξή του την Τρίτη υποστήριξε πως αν ο ρωσικός στρατός μπει στο Κίεβο θα τον περιμένει κόλαση.

Αγωνία για την Οδησσό

Την ώρα που Ζελένσκι εκτιμά ότι οι σημερινές διαπραγματεύσεις είναι «πιο ρεαλιστικές» ο Πούτιν δεν βλέπει «σοβαρή ουκρανική διάθεση για λύση, ενώ ετοιμάζεται για επίθεση στην Οδησσό και διαμηνύει ότι οι στόχοι της εισβολής θα επιτευχθούν. Ο στρατός της Ρωσίας φέρεται να βομβάρδισε περιοχές δίπλα στην Οδησσό, με τα χτυπήματα να έρχονται κυρίως από το πυροβολικό. Πληροφορίες των ουκρανικών αρχών τόνισαν ότι κυρίως επλήγησαν δύο περιοχές, ενώ συνολικά φέρεται να έπεσαν περίπου 90 οβίδες.

Μεγάλο χτύπημα στη Χερσώνα

Στη Χερσώνα, η οποία σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας βρίσκεται εξ ολοκλήρου στην κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, οι μάχες συνεχίζονται. Νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν πως οι Ουκρανοί κατάφεραν ένα σημαντικό χτύπημα κατά του ρωσικού στρατού. Επιτέθηκαν σε αεροδρόμιο και κατέστρεψαν τουλάχιστον τρία ελικόπτερα και ορισμένα στρατιωτικά οχήματα.

Ζελένσκι: Οι θέσεις στις διαπραγματεύσεις ακούγονται πιο ρεαλιστικές

Οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές, ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τους συμπολίτες του.

Συνέντευξη Τύπου Ζελένσκι

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος ωσότου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Κιέβου. «Όλοι μας θέλουμε την ειρήνη και τη νίκη το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, αλλά «θα χρειαστεί προσπάθεια και υπομονή».

Κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι διαβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «θα συνεχιστούν»

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο διατείνεται πως η Ρωσία έχασε το 40% των δυνάμεων που εισέβαλαν

Ο ρωσικός στρατός έχει χάσει περίπου το 40% των μονάδων που έστειλε στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε την εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, υποστήριξε σήμερα το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου, οι μονάδες αυτές είτε εξολοθρεύτηκαν εντελώς ή έχασαν τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους.

Δεν δίνονται συγκεκριμένοι αριθμοί στην ανακοίνωση. Το περιεχόμενό της είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Το ουκρανικό επιτελείο θεωρεί εξάλλου κρίσιμη την κατάσταση στη Μαριούπολη, πολιορκούμενο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, στην Αζοφική Θάλασσα. Ο ρωσικός στρατός αποπειράται τον αποκλεισμό της Μαριούπολης στο δυτικό και στο ανατολικό της όριο, πάντως υφίσταται «μεγάλες απώλειες», κατ’ αυτό.

Κατά τις ουκρανικές αρχές, κάπου 20.000 κάτοικοι της πόλης μπόρεσαν να φύγουν χθες. Ωστόσο οχηματοπομπή με εφόδια που προορίζονται για τη Μαριούπολη συνεχίζει να εμποδίζεται, κατήγγειλε ξανά ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στην περιοχή της Οδησσού αναφέρονται βομβαρδισμοί στα παράλια από ρωσικά πολεμικά, αλλά καμιά απόπειρα απόβασης ως τώρα, κατά τον Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.