Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες Τρίτη (15/3) ότι θα υπάρξει μια ανεξάρτητη Ουκρανία «πολύ περισσότερο από όσο θα υπάρξει ένας Βλαντίμιρ Πούτιν», καθώς ο Ρώσος ηγέτης συνεχίζει την απρόκλητη εισβολή του στη χώρα.

«Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η Ουκρανία θα είναι εκεί και κάποια στιγμή ο Πούτιν δεν θα είναι», είπε ο Μπλίνκεν στον Wolf Blitzer του CNN στο «The Situation Room».

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν εκτεταμένες καταστροφές σε ολόκληρη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων κατεστραμμένων σπιτιών σε χωριό κοντά στο Κίεβο και σπιτιών που σιγοκαίνονται στην πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη, όπου περισσότεροι από 2.500 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκτιμούν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε χθες Τρίτη (15/3) ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν όσο το δυνατόν περισσότερους θανάτους και καταστροφές.

«Το πραγματικό ερώτημα είναι πόσος θάνατος και καταστροφή προκαλείται από την επιθετικότητα της Ρωσίας στο μεταξύ, και εργαζόμαστε όσο πιο σκληρά μπορούμε για να περιορίσουμε, να σταματήσουμε, να βάλουμε ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο επιλογής που διαπράττει η Ρωσία», είπε ο Μπλίνκεν.

«Το κάνουμε αυτό μέσω της υποστήριξης που παρέχουμε στην Ουκρανία κάθε μέρα. Το κάνουμε με την πίεση που ασκούμε εναντίον της Ρωσίας κάθε μέρα».

Να σημειωθεί ότι χθες Τρίτη (15/3) ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στις 24 Μαρτίου.

Λίγη ώρα πριν, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας είχε κάνει γνωστό μέσω Twitter, πως συγκαλείται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, την παραπάνω ημερομηνία. Αντικείμενο της Συνόδου θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Επίσης χθες η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έθεσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους σε μια λίστα που τους απαγορεύει την είσοδο στη χώρα.