Newsroom

Οι αρχές της Βουλγαρίας έθεσαν σε λειτουργία νέο σύστημα απογραφής των προσφύγων οι οποίοι εγκατέλειψαν την Ουκρανία για να σωθούν από τον πόλεμο, που πλέον γίνεται σε ειδικό κέντρο πάνω στα σύνορα.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ επισκέφθηκε την εγκατάσταση αυτή την πρώτη ημέρα της λειτουργίας της χθες Τρίτη (15/3). Βρίσκεται στη διέλευση σε γέφυρα πάνω από τον Δούναβη που ενώνει τη Ρουμανία με τη Βουλγαρία, κοντά στη βουλγαρική πόλη Ρούσε.

«Το πρόβλημα ήταν ότι (οι πρόσφυγες) εισέρχονταν και δεν ήμασταν σε θέση να γνωρίζουμε πού πήγαιναν. Τώρα τα πάντα μπορούν να επαληθευτούν», εξήγησε ο κ. Πετκόφ, σύμφωνα με το βουλγαρικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων BTA.

Η Βουλγαρία είναι πάντως ως αυτό το στάδιο κυρίως κράτος διέλευσης για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Από τους 81.000 ανθρώπους που αφίχθησαν στη χώρα μέσω Ρουμανίας αφότου εισέβαλαν στην ουκρανική επικράτεια τα ρωσικά στρατεύματα την 24η Φεβρουαρίου, λιγότεροι από 38.000 παραμένουν στη Βουλγαρία, το φτωχότερο κράτος μέλος της ΕΕ.

Ανάμεσά τους είναι μέλη της βουλγαρικής μειονότητας στην Ουκρανία. Μόλις 267 είχαν ζητήσει ως χθες να τους δοθεί καθεστώς πρόσφυγα στη χώρα από τις βουλγαρικές αρχές, σύμφωνα με τα δεδομένα της βουλγαρικής συνοριοφυλακής.

Οι πρόσφυγες από την Ουκρανία φιλοξενούνται προσωρινά σε ξενοδοχεία και εξοχικά, κυρίως στις βουλγαρικές ακτές στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και σε σπίτια εθελοντών, φίλων και συγγενών. Σε πολλούς εξ αυτών προσφέρονται θέσεις εργασίας από βουλγαρικές εταιρείες, ειδικά στον τομέα της πληροφορικής.

Η Ιαπωνία ετοιμάζεται να υποδεχτεί Ουκρανούς πρόσφυγες

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι Ουκρανοί πρόσφυγες θα μπορούν να μετατρέπουν την βραχυπρόθεσμη βίζα εισόδου σε πιο μακροπρόθεσμη που θα τους επιτρέπει να εργάζονται, η πιο πρόσφατη κίνηση του Τόκιο, που επί μακρόν υπήρξε διστακτικό απέναντι στο προσφυγικό, να υποδεχτεί Ουκρανούς που εγκαταλείπουν τη χώρα τους εξαιτίας του πολέμου.

Ο αριθμός των προσφύγων που έχουν μέχρι στιγμής φύγει από την Ουκρανία, από τις 24 Φεβρουαρίου που εισέβαλε στη χώρα η Ρωσία, ξεπέρασε χθες τα 2,8 εκατομμύρια.

Η Ιαπωνία, παρότι είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, έχει υπάρξει για πολύ καιρό επιφυλακτική να δεχτεί πρόσφυγες.

Το 2020, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, δέχτηκε 47 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 44 ήταν για «ανθρωπιστικούς» λόγους.

Ωστόσο, εντός ημερών από την εισβολή ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε ότι η Ιαπωνία θα δεχτεί κάποιους Ουκρανούς πρόσφυγες στο έδαφός της.

Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι οι αιτήσεις θα είναι αρχικά περιορισμένες για συγγενείς και φίλους των περίπου 1.900 Ουκρανών που βρίσκονται ήδη στην Ιαπωνία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιοσιχίσα Φουρουκάουα δήλωσε ότι οι Ουκρανοί, οι οποίοι αρχικά θα εισέρχονται στην Ιαπωνία με βραχυπρόθεσμη βίζα 90 ημερών, θα μπορούν να αποκτούν ένα ειδικό καθεστώς βίζας που θα τους επιτρέπει να εργάζονται, ένα βασικό βήμα προς την απόκτηση μιας μεγαλύτερης διάρκειας άδειας παραμονής στην Ιαπωνία.

Περισσότερα βήματα, όπως ένα συνολικό σχέδιο υποστήριξης, μελετώνται από την κεντρική κυβέρνηση. Συνολικά 47 Ουκρανοί έχουν φθάσει στην Ιαπωνία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Πόλεις σε όλη τη χώρα έχουν προσφέρει στέγαση, ενώ εταιρείες με επικεφαλής την Pan Pacific International, διαχειρίστρια μιας μεγάλης ιαπωνικής αλυσίδας εκπτωτικών καταστημάτων, έχουν υποσχεθεί θέσεις εργασίας και οικονομική στήριξη.

Η ταχύτητα της ανταπόκρισης της Ιαπωνίας είναι σχεδόν χωρίς προηγούμενο, λένε υπέρμαχοι των προσφύγων, επικαλούμενοι την ευρεία κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και την έγκαιρη αποδοχή του ζητήματος από τον Κισίντα.

«Δεδομένης της στενής συμμαχίας της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ θεωρώ ότι υπάρχει επίσης ένα στοιχείο διάθεσης να συνεισφέρει ως μέλος του δυτικού μπλοκ», λέει ο Νοριχίσα Ορι, διευθυντής της Pathways Japan, μιας οργάνωσης αρωγής για πρόσφυγες.

Η απόσταση της Ιαπωνίας από την Ευρώπη πιθανόν να περιορίσει τον αριθμό τους, τουλάχιστον αρχικώς.

Ο Σέργκι Κορσούνσκι, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Ιαπωνία, είπε στο Reuters ότι αναμένει μερικές εκατοντάδες Ουκρανούς να φθάσουν στη χώρα.

«Πρέπει να αρχίσουμε να ευχαριστούμε την Ιαπωνία, την κυβέρνηση της Ιαπωνίας», λέει ο Αλεξάντερ Ντμιτρένκο, ένας Καναδο-ουκρανός δικηγόρος που εργάζεται για την δημιουργία ενός σχεδίου στήριξης των προσφύγων.

«Και τους ανθρώπους εκείνους, που ενώ δεν συνηθίζεται κάτι τέτοιο στην Ιαπωνία, έχουν υιοθετήσει μια πολύ έντονη στάση, πολύ έγκαιρη δράση, για να στηρίξουν γενικώς την Ουκρανία και ειδικώς τους πρόσφυγές μας», προσθέτει.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.