Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μετρά ήδη 20 ημέρες, ξεκίνησαν σήμερα και πάλι οι διαπραγματεύσεις Μόσχας και Κιέβου. Σύμφωνα με τον στενό συνεργάτη του ουκρανού προέδρουΒολοντίμιρ Ζελένσκι και επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Μιχάιλο Ποντόλιακ, οι δύο πλευρές ξεκίνησαν τις συνομιλίες τους την Τρίτη μετά τη διακοπή της Δευτέρας.

«Οι διαβουλεύσεις για την κύρια ατζέντα διαπραγματεύσεων ανανεώθηκαν. Θέματα γενικής ρύθμισης, κατάπαυση του πυρός, απόσυρση στρατευμάτων από το έδαφος της χώρας», έγραψε στο Twitter, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι»

«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι», δήλωσε νωρίτερ ασήμερα σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, διευκρινίζοντας ότι είτε θα υπάρξει συμφωνία στις συνομιλίες με τη Ρωσία είτε νέα ρωσική επίθεση.

«Βρισκόμαστε σε έναν σταυροδρόμι. Είτε θα συμφωνήσουμε στις τρέχουσες συνομιλίες είτε οι Ρώσοι θα κάνουν μια δεύτερη απόπειρα (επίθεσης) και τότε θα υπάρξουν ξανά συνομιλίες», δήλωσε σήμερα ο Ολέκσι Αρεστόβιτς.

Η Ουκρανία ελπίζει να ανοίξει 9 ανθρωπιστικούς διαδρόμους σήμερα για να απομακρύνει αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί σε πόλεις που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις και θα προσπαθήσει να παραδώσει ανθρωπιστικές προμήθειες στη Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που βρίσκεται περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε παράλληλα σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Θα υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία; Το Κρεμλίνο απαντά ότι δεν κάνει προβλέψεις

Είναι πολύ νωρίς, λέει το Κρεμλίνο, να κάνει προβλέψεις για την πιθανή έκβαση των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. «Το έργο είναι δύσκολο και στην παρούσα κατάσταση το γεγονός και μόνο ότι συνεχίζονται είναι πιθανόν θετικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους. «Δεν θέλουμε να κάνουμε προβλέψεις. Περιμένουμε αποτελέσματα».

Η Ρωσία, δήλωσε ο Πεσκόφ, είναι απογοητευμένη που δεν υπήρξε καμία δημόσια δήλωση από αξιωματούχους της Δύσης για το γεγονός ότι σκοτώθηκαν 20 και πλέον άνθρωποι στην ελεγχόμενη από αυτονομιστές πόλη του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία κατηγόρησε χθες, Δευτέρα, την Ουκρανία ότι πραγματοποίησε επίθεση με πύραυλο εναντίον της πόλης, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η Ουκρανία το αρνήθηκε και δήλωσε ότι ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ήταν ρωσικός.