Είναι η 20ή ημέρα του πολέμου μετά τη ρωσική εισβολή και οι ουκρανικές αρχές κήρυξαν κατάσταση αντιαεροπορικού συναγερμού σε ολόκληρη την χώρα, όπως μεταδίδει το Reuters. «Προσοχή. Αεροπορικές επιθέσεις σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Μεταβείτε στα καταφύγια!», είναι το μήνυμα που ανέβηκε στο Ίντερνετ από τη βόρεια περιφέρεια Τσερνίχιβ της Ουκρανίας. Δεν είναι γνωστό αν και άλλες ουκρανικές περιφέρειες έχουν κηρύξει αντίστοιχο συναγερμό για νέες ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις.

Οι διαπραγματεύσεις Μόσχας και Κιέβου που είχαν διακοπεί χθες, συνεχίζονται αυτή την ώρα, ενώ ο Ζελένσκι τόνισε πως δεν υπάρχει ανοιχτή πόρτα από το ΝΑΤΟ για την Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην ουκρανική πρωτεύουσα για 36 ώρες, από σήμερα το βράδυ, λόγω των «επικίνδυνων και δύσκολων στιγμών» που ζουν οι κάτοικοί της.

«Από σήμερα» στις 20:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και έως τις 07:00 το πρωί της Πέμπτης θα απαγορεύεται η κυκλοφορία στο Κίεβο, ανακοίνωσε στο Telegram ο Κλίτσκο, αφού η ουκρανική πρωτεύουσα έγινε στόχος πολλών βομβαρδισμών σήμερα το πρωί.

«Σήμερα είναι μια δύσκολη και επικίνδυνη στιγμή», τόνισε ο ίδιος.

«Η πρωτεύουσα είναι η καρδιά της Ουκρανίας και θα την υπερασπιστούμε. Δεν θα εγκαταλείψουμε το Κίεβο, το οποίο αποτελεί αυτή τη στιγμή το σύμβολο και την προκεχωρημένη βάση της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ευρώπης», σημείωσε ο Κλίτσκο, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Σημαντικές ζημιές στο αεροδρόμιο του Ντνίπρο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Στο μεταξύ το αεροδρόμιο της πόλης Ντνίπρο στην ανατολική Ουκρανία υπέστη «μαζικές καταστροφές» έπειτα από τον βομβαρδισμό του δύο φορές στη διάρκεια της νύκτας από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσαν οι περιφερειακές αρχές.

«Στη διάρκεια της νύκτας ο εχθρός επιτέθηκε στο αεροδρόμιο του Ντνίπρο. Δύο πλήγματα. Ο διάδρομος απογείωσης- προσγείωσης καταστράφηκε. Ο τερματικός σταθμός υπέστη ζημιές. Μαζικές καταστροφές», έγραψε ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, κυβερνήτης της ομώνυμης επαρχίας στο Telegram.

Το Ντνίπρο, μια βιομηχανική πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων από την οποία περνά ο ομώνυμος ποταμός που χωρίζει το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου κυριαρχούν οι φιλορώσοι αντάρτες, από την υπόλοιπη χώρα, είχε γλιτώσει σε μεγάλο βαθμό από την προέλαση του ρωσικού στρατού.

Το Σάββατο η πόλη έγινε στόχος βομβαρδισμών με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος.

Οι χάρτες του πολέμου

Σύμφωνα με χάρτες που παραθέτει το bbc.com, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να περικυκλώνει την ουκρανική πρωτεύουσα κυρίως από τα δυτικά, ενώ ταυτόχρονα την σφυροκοπάει με πυραύλους. «Είμαστε περικυκλωμένοι, θέλουν να στραγγαλίσουν το Κίεβο και να μας κάνουν να παραδοθούμε», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι, ενώ έχει τεθεί σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας 36 ωρών.

Παράλληλα, ο ρωσικός στρατός επιτίθεται στη πόλη Βόζνεσενσκ, που βρίσκεται στο Νότο και λίγο πιο βόρεια από το Μικολάγιεβ, το οποίο χτυπήθηκε πριν από λίγες μέρες, καθώς η Μόσχα θέλει να καταλάβει την Οδησσό, ώστε να αποκόψει την Ουκρανία από την πρόσβαση στη θάλασσα.

Αναλυτικά οι χάρτες του BBC με την εξέλιξη του μετώπου στο πόλεμο της Ουκρανίας:

«Δεν υπάρχει ανοιχτή πόρτα από το ΝΑΤΟ»

Βολοντίμιρ Ζελένσκι

«Φυσικά, η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, το καταλαβαίνουμε αυτό. Ακούμε εδώ και πολλά χρόνια για τις ανοιχτές πόρτες, αλλά ακούσαμε επίσης ότι δεν μπορούμε να μπούμε από αυτές τις πόρτες», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος Ζολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας την Τρίτη (15/3) σε συνεδρίαση των ηγετών της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης (JEF) στο Λονδίνο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Την ίδια ώρα, σε μια βίντεο έκκλησή του ο ουκρανός πρόεδρος τόνισε πως η Ουκρανία αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει μια ανοιχτή πόρτα στο ΝΑΤΟ για να γίνει μέλος και ως εκ τούτου προτείνει ένα τρόπο για να προστατευθεί η ίδια ξεχωριστά υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εγγυήσεις ασφαλείας.

«Αν δεν μπορούμε να μπούμε μέσω των ανοιχτών θυρών, τότε πρέπει να συνεργαστούμε με τις ενώσεις με τις οποίες μπορούμε, οι οποίες θα μας βοηθήσουν, θα μας προστατεύσουν… έχοντας ξεχωριστές εγγυήσεις» σημείωσε.