Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα ο τέταρτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με στόχο την εύρεση λύσης που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, ο στενός συνεργάτης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Μιχάιλο Ποντόλιακ οι συζητήσεις γίνονται «για την ειρήνη, την κατάπαυση του πυρός, την άμεση αποχώρηση στρατευμάτων και τις εγγυήσεις ασφαλείας».

«Δύσκολη συζήτηση. Αν και η Ρωσία συνειδητοποιεί τον παραλογισμό των επιθετικών της ενεργειών, εξακολουθεί να έχει την ψευδαίσθηση ότι 19 ημέρες βίας κατά των ουκρανικών πόλεων είναι η σωστή στρατηγική» καταλήγει ο Ποντόλιακ στο μήνυμά του.

Η Ουκρανία, όπως αναφέρει το Reuters, παραμένει αμετακίνητη στο να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τις μελλοντικές σχέσεις της με τη Ρωσία και η Μόσχα αρνείται ότι στοχεύει κατά πολιτών και επιμένει ότι στόχος της «ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία είναι η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της χώρας.

Αναρτώντας μια φωτογραφία από τις συνομιλίες, που πραγματοποιούνται μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Ποντόλιακ δήλωσε: «Οι πλευρές εκφράζουν ενεργά τις συγκεκριμένες θέσεις τους. Υπάρχει επικοινωνία αν και είναι δύσκολη. Ο λόγος για τη διαφωνία είναι τα πολύ διαφορετικά πολιτικά συστήματα».

Το Κίεβο και η Μόσχα εξέφρασαν τις περασμένες μέρες συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών, μολονότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία εντείνεται.

Οι τρεις προηγούμενοι γύροι των διαπραγματεύσεων έγιναν στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας και Πολωνίας-Λευκορωσίας.

Αυτός ο νέος γύρος έρχεται ύστερα από μια πρώτη άκαρπη συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής της ρωσικής και της ουκρανικής διπλωματίας την περασμένη Πέμπτη στην Τουρκία.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου της Ουκρανίας.

Βασικό αντικείμενο της συνομιλίας ήταν οι τρόποι αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεων από την 19η ημέρα της ρωσικής εισβολής στη χώρα. Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Ζελένσκι, για την αμέριστη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην Ουκρανία, για την αποστολή βοήθειας και την υποδοχή προσφύγων Ομογενών και Ουκρανών.

Επίσης συζητήθηκε η δραματική κατάσταση στις περιοχές που διαμένει η ελληνική ομογένεια και η ανάγκη διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου για την ασφαλή έξοδο, αλλά και την πρόσβαση του ανθρωπιστικού υλικού. Ο Πρωθυπουργός εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την ασφαλή μετακίνηση του Έλληνα Γενικού Προξένου στη Μαριούπολη και των λοιπών εγκλωβισμένων στο κτίριο του ΟΑΣΕ.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ΕΕ έστειλε ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα στήριξης από τη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας. Επίσης τόνισε ότι η πλήρης εφαρμογή των κυρώσεων από το σύνολο εταίρων και συμμάχων θα συνδράμει στην πίεση προς τη ρωσική πλευρά προκειμένου να σταματήσει τις επιθέσεις.