Η προπαγάνδα και η επίκληση στο συναίσθημα της κοινής γνώμης (ειδικότερα εκείνης του αντιπάλου) είναι βασικά σημεία ενός πολέμου. Και στην περίπτωση Ουκρανίας και Ρωσίας χρησιμοποιούνται κατά κόρον. Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε ένα βίντεο με έναν φερόμενο Ρώσο αιχμάλωτο πολέμου στα χέρια Ουκρανών να τρώει και να κάνει βιντεοκλήση στη μητέρα του κλαίγοντας. Ρώσοι πιλότοι από την πλευρά τους ανέφεραν ότι «ακολούθησαν εγκληματικές εντολές» στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Τώρα δύο ακόμα περιπτώσεις φερόμενων Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου έρχονται στη δημοσιότητα. Στη μία αιχμάλωτοι Ρώσοι δείχνουν να μετανοούν και να μετανιώνουν οικτρά για τη συμμετοχή τους στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, κάνοντας λόγο για παραπληροφόρησή τους από τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις αναφορικά με το τι πήγαιναν να πολεμήσουν στο μέτωπο, ενώ ένας εξ αυτών, κλαίγοντας με λυγμούς φέρεται να παραδέχεται ότι η δική τους πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει σχολεία, νοσοκομεία και νηπιαγωγεία και παραδέχονται ότι η εισβολή ήταν «τρομερό λάθος».

Ένας Ρώσος αξιωματικός ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι η εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία ήταν «ένα τρομερό λάθος». Ισχυρίζονται ότι τους είπαν ότι απελευθέρωναν τη χώρα από τον «φασισμό και την τυραννία». Ενας στρατιώτης, μαγνητοσκοπήθηκε να κλαίει καθώς ζητούσε συγγνώμη από τους Ουκρανούς για την εισβολή στη χώρα τους υπό τις διαταγές του Πούτιν.

Σε άλλο βίντεο με αιχμαλώτους, ένας Ρώσος στρατιώτης απευθυνόμενος στη μητέρα του λέει με σπαρακτικό ύφος: «Μαμά αν δεις αυτό το βίντεο. Αν σου πουν ότι είναι εντάξει μην το πιστέψεις. Η Ρωσία έχει ήδη διαπράξει αυτό το έγκλημα. Είμαι ζωντανός, θα μπορούσαν να με σκοτώσουν αλλά με προστατεύουν. Το μόνο πράγμα από το οποίο μπορώ να πεθάνω, μαμά, είναι από την επίθεση των αεροπλάνων μας».

«Συγγνώμη για τον βομβαρδισμό αμάχων»

Σε άλλες εικόνες που κυκλοφόρησαν μέσω της Sun μια ομάδα Ρώσων στρατιωτών ζήτησε συγγνώμη για τη δολοφονία «αμάχων και παιδιών» στην Ουκρανία. Οι αιχμάλωτοι πιλότοι κατακεραύνωσαν την «προδοτική εισβολή» του Βλαντιμίρ Πούτιν όπως την χαρακτήρισαν, κατά τη διάρκεια μιας συναισθηματικής συνέντευξης Τύπου την Κυριακή 13/3.

Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου

Έγινε γνωστό ότι οι επτά αξιωματικοί αναγνώρισης του στρατού καταρρίφθηκαν από τον ουκρανικό εναέριο χώρο την περασμένη εβδομάδα. Αργότερα τους δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουν στους δημοσιογράφους του ουκρανικού πρακτορείου ειδήσεων Interfax – και να ζητήσουν συγγνώμη για τις ενέργειες της χώρας τους.

Ένας από τους στρατιώτες, ο Γκάλκιν Σεργκέι Αλεξέγιεβιτς, ανέφερε: «Ζητώ συγγνώμη για τον εαυτό μου, για την ομάδα μου σε κάθε σπίτι σε κάθε δρόμο σε κάθε πολίτη της Ουκρανίας, στους ηλικιωμένους, στις γυναίκες, στα παιδιά για την εισβολή μας σε αυτά τα εδάφη. Ζητώ βαθιά συγγνώμη για την προδοτική εισβολή μας».

Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου

Ενώ απευθυνόμενος προς τους διοικητές των μονάδων είπε: «Προς τους στρατηγούς των στρατιωτικών μας μονάδων θα ήθελα να πω ένα πράγμα – ότι ενήργησαν δειλά, ότι ενήργησαν προδοτικά προς εμάς».

Ο 34χρονος, συνέχισε εκλιπαρώντας τον Πούτιν να «σταματήσει να στέλνει στρατιώτες» για να σκοτώνουν στην Ουκρανία. Πλαισιωμένος από τους συντρόφους του εκατέρωθεν και με ένα μικρόφωνο μπροστά του, κάλεσε τη χώρα του να καταθέσει τα όπλα.

«Θα ήθελα να πω σε όλα τα συντάγματα του ρωσικού στρατού – καταθέστε τα όπλα σας», είπε ο Αλεξέγιεβτις. «Και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν να σταματήσει περαιτέρω πολεμικές ενέργειες. Σταματήστε τους βομβαρδισμούς, σταματήστε να στέλνετε στρατιώτες εδώ για να σκοτώνουν αμάχους, να εκτελούν αεροπορικές επιδρομές».