Στην παραδοχή πως στόχευε ουκρανούς αμάχους προχώρησε αιχμάλωτος ρώσος πιλότος, προτρέποντας τη Ρωσία να σταματήσει την επίθεση στην Ουκρανία.

Το αεροπλάνο του αντισυνταγματάρχη Krishtop Maxim Sergeevich καταρρίφθηκε στις 6 Μαρτίου και ο ίδιος τέθηκε υπό κράτηση από τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως μετέδωσε το Interfax Ukraine. Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, ο Krishtop υποστήριξε ότι έφερε εις πέρας τρεις αποστολές στις οποίες περιλαμβάνονταν βομβαρδισμοί.

«Κατά τη διαδικασία ολοκλήρωσης της αποστολής, συνειδητοποίησα ότι ο στόχος δεν ήταν εχθρικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά κατοικίες και άμαχοι» είπε ο Krishtop στο Newsweek. «Αλλά εκτέλεσα την εγκληματική εντολή».

Ο Krishtop, ο οποίος υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Διοικητής του 47ου Συντάγματος Αεροπορίας της Ρωσίας, είπε ότι έριξε βόμβες FAB-500 που περιέχουν μεγάλη δόση εκρηκτικών.

«Αναγνωρίζω το μέγεθος των εγκλημάτων που έχω διαπράξει» είπε ο Krishtop στο Newsweek. «Θέλω να ζητήσω συγχώρεση από ολόκληρο τον ουκρανικό λαό για την κακοτυχία που τους φέραμε. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να οδηγήσω τους υπεύθυνους αυτής της γενοκτονίας των Ουκρανών στη Δικαιοσύνη».

Ο Krishtop έκανε τα σχόλια αυτά σε συνέντευξη Τύπου μαζί με άλλους Ρώσους πιλότους που κρατούνταν ως αιχμάλωτοι πολέμου, σύμφωνα με το Interfax. Η Ουκρανία έχει πραγματοποιήσει αρκετές παρόμοιες συνεντεύξεις Τύπου με αιχμαλώτους πολέμου, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη ρωσική προπαγάνδα για τον πόλεμο.

«Προτρέπω, επίσης, όλο το στρατιωτικό προσωπικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας να σταματήσει να διαπράττει στρατιωτικά εγκλήματα κατά του ειρηνικού λαού της Ουκρανίας. Νομίζω ότι έχουμε ήδη χάσει αυτόν τον πόλεμο» κατέληξε ο πιλότος.