Κυκλώνουν τοι ρωσικές δυνάμεις το Κίεβο ενώ βρισκόμαστε στην 16η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία. Οι ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών καταγγέλλουν πως περιοχές όπου ζουν άμαχοι στην πόλη Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, επλήγησαν από ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, νωρίς το πρωί βομβαρδίστηκαν «παιδικός σταθμός», «πολυκατοικία», καθώς και διώροφη «βιοτεχνία υποδημάτων», που έχει πάρει φωτιά. «Ένας άνθρωπος είναι νεκρός».

Ακόμα, μια υψηλής ακρίβειας, μεγάλου βεληνεκούς επίθεση εναντίον δύο στρατιωτικών αεροπορικών βάσεων εξαπέλυσε ο ρωσικός στρατός στις πόλεις Λουτσκ και Ιβάνο-Φρανκίβσκ στην Ουκρανία και τις κατέστησε μη επιχειρησιακές, ανακοίνωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει περισσότερες από 3.210 στρατιωτικές υποδομές και εξοπλισμό της Ουκρανίας.

Νωρίτερα ο Κονασένκοφ είχε επισημάνει ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Βολνοβάχα που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης, μια πόλη-λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που πολιορκείται εδώ και ημέρες από τον ρωσικό στρατό.

Η Βολνοβάχα θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελεί τη βόρεια πύλη εισόδου προς τη Μαριούπολη.

Την ίδια ώρα νέες δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν τις ρωσικές δυνάμεις να αναδιατάσσονται σε περιοχές κοντά στο Κίεβο με τους ειδικούς να μιλούν για προπαρασκευαστικές κινήσεις ενόψει μια νέας επίθεσης στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Καταγγελία ότι οι Ρώσοι χτύπησαν ψυχιατρικό νοσοκομείο στην Ίζιουμ

Ρωσικές δυνάμεις έπληξαν σήμερα ψυχιατρικό νοσοκομείο κοντά στην πόλη Ίζιουμ της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσαν τοπικές αρχές.

Ο Όλεχ Σινεχούμποφ, κυβερνήτης της περιφέρειας του Χάρκιβ (Χάρκοβο), ανακοίνωσε ότι 330 άνθρωποι ήταν στο νοσοκομείο και ότι 73 είχαν απομακρυνθεί. Ο αριθμός των θυμάτων εξακριβώνεται, δήλωσε, κάνοντας λόγο για μια «βάναυση επίθεση κατά αμάχων». Το Reuters δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει από ανεξάρτητη πηγή την αναφορά αυτή, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το δράμα της Μαριούπολης

Πόλεμος στην Ουκρανία

Η Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις και για περισσότερο από μια εβδομάδα, οι περισσότεροι από 400.000 κάτοικοι αυτής της στρατηγικής σημασίας πόλης προσπαθούν να επιβιώσουν δεχόμενοι πυρά και χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Οι επανειλημμένες προσπάθειες για την επίτευξη τοπικής κατάπαυσης του πυρός και την ασφαλή έξοδό τους από την πόλη έχουν αποτύχει.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε σήμερα πως η Ουκρανία ελπίζει στο άνοιγμα σήμερα με επιτυχία «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για να μπορέσουν άμαχοι να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη.

«Μεγαλύτερες οι απώλειες σε αμάχους παρά σε στρατιώτες από τη ρωσική εισβολή»

Βομβαρδισμένα κτίρια στο Χάρκοβο στην Ουκρανία

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία έχουν σκοτώσει περισσότερους ουκρανούς αμάχους σε σχέση με στρατιώτες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξιι Ρέζνικοφ.

«Θέλω να ακουστεί αυτό όχι μόνο στο Κίεβο, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο ίδιος.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για την αποτυχία να δημιουργηθούν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» και αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους. Η Μόσχα χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση» που έχει στόχο τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και την εκδίωξη ηγετών τους οποίους χαρακτηρίζει νεοναζί.