Ο ανώτατος οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής έχουν καταστρέψει μέχρι στιγμής υποδομές, κτίρια και άλλα πάγια περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Όλεγκ Ουστένκο, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι ο πόλεμος έχει προκαλέσει το πλήρες κλείσιμο του 50% των ουκρανικών επιχειρήσεων, ενώ οι άλλες μισές λειτουργούν πολύ κάτω από τις δυνατότητές τους.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από το κέντρο μελετών Peterson Institute for International Economics, μεταδίδει το Reuters.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΕΥΡΩ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΚΤ ΕΕ

Η ΕΚΤ μελετά τρόπους για να στηρίξει την Ουκρανία

Στο μεταξύ, σήμερα έγινε γνωστό πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «μελετά» την πιθανότητα να αναπτύξει νομισματικά «εργαλεία» για να στηρίξει την Ουκρανία.

Όπως δήλωσε η πρόεδρός της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ένας από τους στόχους της Τράπεζας είναι να διευκολυνθεί η πρόσβαση του Κιέβου στη διατραπεζική αγορά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, η ίδια ανέφερε πως «εξετάζουμε, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αγορά, πώς θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε εργαλεία για τη στήριξη του λαού και των ουκρανικών αρχών», ενώ διευκρίνισε ότι αυτά θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στα ήδη υπάρχοντα εργαλεία ανταλλαγής συναλλάγματος ή να στηριχθούν σε «άλλες μεθόδους».