Κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι επόμενες ώρες για το Κίεβο, καθώς αμερικανική ανάλυση στρατιωτικού think tank αναφέρει ότι η Ρωσία θα εξαπολύσει την αναμενόμενη επίθεση, ώστε να θέσει τους δικούς της όρους στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) σε ανάλυση που παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας (7/3), σημείωσε ότι η ουκρανική πρωτεύουσα είναι σχεδόν περικυκλωμένη από παντού. Μάλιστα, παραθέτει ενδεικτικό χάρτη και φαίνεται ότι μόνο τα εδάφη που βρίσκονται στα νότια του Κιέβου, είναι υπό τον ουκρανικό έλεγχο.

«Οι Ρώσοι ενισχύουν τις προμήθειες και τις ενισχύσεις τους, καθώς διεξάγουν επιθέσεις πυροβολικού, από αέρως και πυραυλικές επιθέσεις για να αποδυναμώσουν τις άμυνες του Κιέβου και να εκφοβίσουν τους υπερασπιστές του πριν από μια τέτοια επίθεση», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Έτσι, τονίζει πως είτε σήμερα, είτε τις επόμενες 96 ώρες, αναμένεται επίθεση στο Κίεβο, με στόχο να μπει ο πόλεμος σε μία νέα φάση. Ιδιαίτερα από την στιγμή που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, ενώ ο ρωσικός στρατός βρίσκονται αντιμέτωπος στη Νότια Ουκρανία με Ουκρανούς που διαδηλώνουν κατά της εισβολής.

Με κόκκινο χρώμα οι περιοχές υπό ρωσική κυριαρχία. Οι μπλε κουκίδες, είναι οι περιοχές με διαδηλώσεις Ουκρανών σε κατεχόμενα εδάφη από τους Ρώσους

Η περίπτωση αναβολής της εισβολής στο Κίεβο

Παρόλα αυτά, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου αναφέρει ότι υπάρχει μια πιθανότητα να μην πραγματοποιηθεί η εισβολή στο Κίεβο, τουλάχιστον όχι όσο σύντομα αναμένει η διεθνής κοινότητα.

Συγκεκριμένα, τονίζει πως «είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η πιθανή αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε ρωσικής προσπάθειας να ολοκληρωθεί η περικύκλωση του Κιέβου ή να καταληφθεί η πόλη αυτή τη στιγμή».

«Εάν τα ρωσικά στρατεύματα ήταν σε θέση να ανεφοδιαστούν, να αναδιοργανωθούν και να σχεδιάσουν στοχευμένες και συντονισμένες ταυτόχρονες επιχειρήσεις κατά μήκος των διαφόρων αξόνων προέλασης γύρω και μέσα στην πρωτεύουσα, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία σε αυτή την επιχείρηση από ό,τι σε προηγούμενες επιχειρήσεις», επισημαίνει στη συνέχεια.

Επίσης, η ανάλυση υπογραμμίζει πως η επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια κομβική στιγμή στον πόλεμο, δεδομένης της αβεβαιότητας που υπάρχει για το κατά πόσο μια επίθεση στο Κίεβο θα μπορούσε εν τέλει να είναι επιτυχής ή όχι.