Κρίσιμες ώρες με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αμερικανούς αναλυτές να αναμένουν ακόμη και σήμερα τη ρωσική εισβολή στο Κίεβο, την ώρα που ΗΠΑ και Βρετανία ανακοίνωσαν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Οι Ρώσοι, παράλληλα, ανακοίνωσαν κατάπαυση του πυρός για το πρωί της Τετάρτης προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι, ενώ η Πολωνία θέτει στη διάθεση του ΝΑΤΟ όλα τα αεροσκάφη MiG-29.

Η απόφαση των Πολωνών

Η Πολωνία είναι έτοιμη να αναπτύξει όλα τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 που διαθέτει στην αεροπορική βάση Ραμστάιν της Γερμανίας και να τα θέσει στη διάθεση των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, η Βαρσοβία προέτρεψε τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ οι οποίες διαθέτουν τέτοια αεροπλάνα ρωσικής κατασκευής να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Την Δευτέρα, μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ πίεσαν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να διευκολύνει τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών από την Πολωνία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης στην Ουκρανία, μετά την έκκληση που απηύθυνε την Κυριακή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι αρχές της Δημοκρατίας της Πολωνίας (…) είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε, αμέσως και χωρίς χρέωση, όλα τα MiG-29 στην αεροπορική βάση Ραμστάιν και να τα θέσουμε στη διάθεση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών» ανέφερε το υπουργείο.

«Παράλληλα, η Πολωνία ζητά από τις ΗΠΑ να μας παράσχει χρησιμοποιημένα αεροσκάφη με αντίστοιχες επιχειρησιακές δυνατότητας. Η Πολωνία είναι έτοιμη να τηρήσει τους όρους αγοράς των αεροσκαφών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το διάγγελμα Μπάιντεν

Στο νέο του διάγγελμα ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε αυτή την κίνηση πιο ουσιαστική στα μέτρα που θα επηρεάσουν την ρωσική οικονομία, στο πλαίσιο των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μάλιστα ο Μπάιντεν σημείωσε πως το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα πλήξει και την πολεμική μηχανή του Πούτιν, κάτι για το οποίο -όπως χαρακτηριστικά είπε- είναι ενωμένοι όλοι οι Αμερικανοί.

Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι κάποιοι από τους Ευρωπαίους συμμάχους δεν θα μπορέσουν να πάρουν τα ίδια μέτρα, εξαιτίας της εξάρτησής τους από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά εκείνος δεν θα χρηματοδοτεί την ρωσική πολεμική μηχανή.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως υπάρχει βοήθεια 1 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, αλλά και εξοπλισμοί.

«Ίσως και τις επόμενες ώρες η εισβολή στο Κίεβο»

Κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι επόμενες ώρες για το Κίεβο, καθώς αμερικανική ανάλυση στρατιωτικού think tank αναφέρει ότι η Ρωσία θα εξαπολύσει την αναμενόμενη επίθεση, ώστε να θέσει τους δικούς της όρους στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) σε ανάλυση που παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας (7/3), σημείωσε ότι η ουκρανική πρωτεύουσα είναι σχεδόν περικυκλωμένη από παντού. Μάλιστα, παραθέτει ενδεικτικό χάρτη και φαίνεται ότι μόνο τα εδάφη που βρίσκονται στα νότια του Κιέβου, είναι υπό τον ουκρανικό έλεγχο.

«Οι Ρώσοι ενισχύουν τις προμήθειες και τις ενισχύσεις τους, καθώς διεξάγουν επιθέσεις πυροβολικού, από αέρως και πυραυλικές επιθέσεις για να αποδυναμώσουν τις άμυνες του Κιέβου και να εκφοβίσουν τους υπερασπιστές του πριν από μια τέτοια επίθεση», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Έτσι, τονίζει πως είτε σήμερα, είτε τις επόμενες 96 ώρες, αναμένεται επίθεση στο Κίεβο, με στόχο να μπει ο πόλεμος σε μία νέα φάση. Ιδιαίτερα από την στιγμή που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, ενώ ο ρωσικός στρατός βρίσκονται αντιμέτωπος στη Νότια Ουκρανία με Ουκρανούς που διαδηλώνουν κατά της εισβολής.

Η περίπτωση αναβολής της εισβολής στο Κίεβο

Παρόλα αυτά, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου αναφέρει ότι υπάρχει μια πιθανότητα να μην πραγματοποιηθεί η εισβολή στο Κίεβο, τουλάχιστον όχι όσο σύντομα αναμένει η διεθνής κοινότητα.

Συγκεκριμένα, τονίζει πως «είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η πιθανή αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε ρωσικής προσπάθειας να ολοκληρωθεί η περικύκλωση του Κιέβου ή να καταληφθεί η πόλη αυτή τη στιγμή».

«Εάν τα ρωσικά στρατεύματα ήταν σε θέση να ανεφοδιαστούν, να αναδιοργανωθούν και να σχεδιάσουν στοχευμένες και συντονισμένες ταυτόχρονες επιχειρήσεις κατά μήκος των διαφόρων αξόνων προέλασης γύρω και μέσα στην πρωτεύουσα, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία σε αυτή την επιχείρηση από ό,τι σε προηγούμενες επιχειρήσεις», επισημαίνει στη συνέχεια.

Επίσης, η ανάλυση υπογραμμίζει πως η επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια κομβική στιγμή στον πόλεμο, δεδομένης της αβεβαιότητας που υπάρχει για το κατά πόσο μια επίθεση στο Κίεβο θα μπορούσε εν τέλει να είναι επιτυχής ή όχι.

Αποθέωση Ζελένσκι στη βρετανική Βουλή: «Θα πολεμήσουμε όπως εσείς τους Ναζί» – Τα κοινά σημεία με την ομιλία Τσώρτσιλ

ΟΒολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω βιντεοκλήσης μίλησε στο βρετανικό κοινοβούλιο για τον πόλεμο στην Ουκρανία και αντέγραψε την ιστορική ομιλία του Ουίνστον Τσώρτσιλ από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αποθεώθηκε από τους Βρετανούς βουλευτές.

Η dailymail.co.uk συνέκρινε τις δύο ομιλίες και εντόπισε αρκετά κοινά σημεία, όπως το ύφος, το συναίσθημα και το μήνυμα που περιείχαν οι ομιλίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ζελένσι αρχικά τονίζει ότι η Ουκρανία είναι μόνη της, όπως είχε αναφέρει ο Τσώρτσιλ για την Βρετανία, ενώ επικαιροποιεί την φράση «θα πολεμήσουμε στη Γαλλία, θάλασσες και ακτές», ως «θα πολεμήσουμε ελικόπτερα και πυραύλους».

Επίσης, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «θα πολεμήσουμε με τον ίδιο τρόπο, όπως εσείς, όταν δεν χάσατε την χώρας σας από τους Ναζί». Φυσικά, το κλείσιμο γίνεται με παρόμοιο τρόπο, ενώ ο Ζελένσκι σημειώνει ότι αντιγράφει την ιστορική ομιλία του Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Η ομιλία του Ζελένσκι

Ακολουθούν τα σημεία της ομιλίας του Ζελένσκι, όπου αντιγράφουν εκείνα από την ομιλία του Τσώρτσιλ:

«Είμαστε η χώρα που σώζει ανθρώπους παρόλο που πρέπει να πολεμήσουμε έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο. Πρέπει να πολεμήσουμε τα ελικόπτερα, τους πυραύλους, το ερώτημα για εμάς τώρα είναι «να είμαστε ή να μην είμαστε». Ω, όχι, αυτή η σαιξπηρική ερώτηση. Για 13 ημέρες θα μπορούσε να είχε γίνει αυτή η ερώτηση, αλλά τώρα μπορώ να σας δώσω μια οριστική απάντηση, είναι σίγουρα “ναι”.

Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω τα λόγια που έχει ήδη ακούσει το Ηνωμένο Βασίλειο και τα οποία είναι και πάλι σημαντικά.

Δεν θα τα παρατήσουμε και δεν θα χάσουμε. Θα παλέψουμε μέχρι τέλους, στη θάλασσα, στον αέρα, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη γη μας, όποιο κι αν είναι το κόστος. Θα πολεμήσουμε στα δάση, στα χωράφια, στις ακτές, στους δρόμους».

Η ομιλία του Τσώρτσιλ

Ακολουθεί απόσπασμα από την ιστορική ομιλία του Τσώρτσιλ:

«Παρόλο που μεγάλες εκτάσεις της Ευρώπης και πολλά παλιά και διάσημα κράτη έχουν πέσει ή μπορεί να πέσουν στα χέρια της Γκεστάπο και όλου του απεχθούς μηχανισμού της ναζιστικής κυριαρχίας, δεν θα υποχωρήσουμε και δεν θα αποτύχουμε.

Θα προχωρήσουμε μέχρι το τέλος. Θα πολεμήσουμε στη Γαλλία, θα πολεμήσουμε στις θάλασσες και τους ωκεανούς, θα πολεμήσουμε με αυξανόμενη αυτοπεποίθηση και αυξανόμενη δύναμη στον αέρα, θα υπερασπιστούμε το νησί μας, όποιο κι αν είναι το κόστος. Θα πολεμήσουμε στις παραλίες, θα πολεμήσουμε στα πεδία απόβασης, θα πολεμήσουμε στα χωράφια και στους δρόμους, θα πολεμήσουμε στους λόφους, δεν θα παραδοθούμε ποτέ».

Το πρώτο κομβόι αμάχων απομακρύνθηκε από τη Σούμι

Ένα πρώτο κομβόι κατοίκων και ξένων φοιτητών απομακρύνθηκε από την ουκρανική πόλη Σούμι, όπως δήλωσαν σήμερα ουκρανοί αξιωματούχοι.

«Έχουμε ήδη ξεκινήσει την απομάκρυνση αμάχων από τη Σούμι στην Πολτάβα (κεντρική Ουκρανία), συμπεριλαμβανομένων και ξένων φοιτητών», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτηση στο Twitter, όπως μεταδίδουν Reuters και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κάτοικοι εγκαταλείπουν επίσης την πόλη Ιρπίν, προάστιο του Κιέβου που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων και όπου δημοσιογράφοι του Reuters κινηματογράφησαν την Κυριακή οικογένειες να φεύγουν για να σώσουν τη ζωή τους από σφοδρό βομβαρδισμό. Κάτοικοι έτρεχαν με τα μικρά παιδιά τους σε καρότσια ή κρατώντας μωρά στην αγκαλιά, ενώ άλλοι μετέφεραν κατοικίδια και πλαστικές σακούλες με υπάρχοντά τους.

«Η πόλη είναι σχεδόν κατεστραμμένη και στη συνοικία στην οποία ζω, είναι σαν να μην υπάρχουν σπίτια που δεν έχουν βομβαρδιστεί», είπε μια νεαρή μητέρα που κρατούσε ένα μωρό κάτω από μια κουβέρτα ενώ η κόρη της στεκόταν δίπλα της. «Χθες ήταν οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί, ολόκληρο το κτίριο έτρεμε».

Η Ουκρανία ανακοίνωσε πως ο ρυθμός που προχωρούν τα ρωσικά στρατεύματα επιβραδύνθηκε σήμερα. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ο ρώσος υποστράτηγος Βιτάλι Γκερασίμοφ, πρώτος υποδιοικητής της 41ης ρωσικής στρατιάς, σκοτώθηκε χθες, Δευτέρα.

Είναι ο δεύτερος ρώσος υποστράτηγος που σκοτώνεται αφότου άρχισε η εισβολή. Δεν κατέστη δυνατή η άμεση επικοινωνία με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για να σχολιάσει και το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.