Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο του μήνυμα αναφέρει ότι ένα παιδί πέθανε από αφυδάτωση στην πολιορκημένη Μαριούπολη, καθώς είχε διακοπεί το νερό, όπως μετέδωσε το Reuters, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 13η ημέρα.

«Το 2022 από αφυδάτωση», σημείωσε ο Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, παρομοιάζοντας την ανθρωπιστική κρίση που συνδέεται με τον ρωσικό βομβαρδισμό ουκρανικών πόλεων με αυτήν που είχε προκληθεί από την εισβολή των Ναζί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο θάνατος του παιδιού δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι στιγμής να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή, επισημαίνει το Reuters.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελέσνκι καταδίκασε ακόμα τις «υποσχέσεις» που δεν τήρησαν οι δυτικοί για να προστατεύσουν την Ουκρανία από τις ρωσικές επιθέσεις.

«Σήμερα είναι 13 ημέρες που ακούμε υποσχέσεις»

«Σήμερα είναι 13 ημέρες που ακούμε υποσχέσεις. Δεκατρείς ημέρες που μας λένε ότι θα μας βοηθήσουν στον αέρα, ότι θα υπάρξουν αεροσκάφη, ότι θα μας τα παραδώσουν», δήλωσε στο μήνυμά του, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Όμως την ευθύνη γι’ αυτό φέρουν επίσης αυτοί που δεν μπόρεσαν να πάρουν μια απόφαση στη Δύση εδώ και 13 ημέρες. Αυτοί που δεν εγγυήθηκαν την ασφάλεια του ουκρανικού αέρα από τους Ρώσους δολοφόνους», πρόσθεσε.

«Η ανθρωπιά, η οποία πρέπει να επικρατήσει στις παγκόσμιες πρωτεύουσες, πρέπει να υπερισχύσει του φόβου», σημείωσε.

Ο Ζελένσκι ζητεί την επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, αλλά αυτή η επιλογή αποκλείστηκε κατηγορηματικά από τις ΗΠΑ, όπως και το ΝΑΤΟ. Το Σάββατο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι θα θεωρούσε μια τέτοια ζώνη «ως συμμετοχή στην ένοπλη σύγκρουση».

«Αν ο κόσμος μείνει στην άκρη, θα χάσει τον εαυτό του. Για πάντα. Γιατί υπάρχουν αξίες χωρίς όρους. Για όλους το ίδιο. Αυτή είναι η ζωή πρώτα και κύρια. Το δικαίωμα στη ζωή για όλους. Ακριβώς αυτό για το οποίο παλεύουμε στην Ουκρανία. Ακριβώς αυτό που θέλουν να μας στερήσουν αυτοί οι αδύναμοι εισβολείς. Ακριβώς αυτό που πρέπει να προστατεύσει ο κόσμος» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Ζελένσκι στο μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα.

Якщо світ буде осторонь – він втратить себе. Назавжди. Бо є безумовні цінності. Для всіх однакові. Передусім це життя….

Posted by Володимир Зеленський on Tuesday, March 8, 2022