Την πόρτα της για όλους τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, ανεξαρτήτως εθνικότητας, άνοιξε η Γερμανία μέσα από δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ.

«Θέλουμε να σώσουμε ζωές. Αυτό δεν εξαρτάται από το διαβατήριο», τόνισε σε δηλώσεις της στο σημερινό της φύλλο η γερμανική ταμπλόιντ Bild am Sonntag.

«Η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία είναι Ουκρανοί. Πολίτες άλλων χωρών, που είχαν άδεια μόνιμης παραμονής στην Ουκρανία, συνεχίζουν να έχουν αυτό το καθεστώς για εμάς», εξήγησε η πολιτικός του SPD.

Οι άνθρωποι αυτοί «δεν θα χρειαστεί να υποβληθούν σε περίπλοκες διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου», διαβεβαίωσε ακόμη.

Για τη Νάνσι Φέζερ η τρέχουσα συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ για να προσφερθεί βοήθεια στους πρόσφυγες που έφυγαν για να σωθούν από τη σύρραξη στην Ουκρανία είναι «ιστορική».

Προχωρώντας σε ομόφωνη απόφαση άνευ προηγουμένου, οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν έκτακτα μέτρα και ανακοίνωσαν πως θα προσφερθεί άμεσα προστασία στους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Καταρχήν η προστασία των ανθρώπων αυτών θα έχει διάρκεια ενός έτους· μπορεί να παραταθεί για άλλα δύο, ανάλογα με τις εξελίξεις.